18 plakátból álló online kiállítás mutatja be a Lánchíd történetét

Az 1819-től napjainkig tartó sorozat egy látványos, animációs videón keresztül is megtekinthető.

A virtuális tárlatból kiderül, hogy hány lánchídi csatát tartunk számon, hol koronázták királlyá pontosan Ferenc Józsefet, milyen tüntetések és felvonulások számára szolgált szimbolikus helyszínként, hányszor akarták felrobbantani és ebből hányszor jártak sikerrel, és mióta is hívjuk hivatalosan Széchenyi Lánchídnak.

A Budapest egyik ékkövének számító építmény 1842-es alapkőletételétől 2021-es felújításáig számos sorsdöntő eseménynek volt néma tanúja. Építése alatt végignézte a szabadságharc kitörését és bukását, amelynek végén kis híján meg is semmisítették. A II. világháború végén valóban összeomlott, a budapestiek pedig közös erővel újraépítették – hogy aztán tankok érkezését lássa 1956-ban. Sokszor vonultak át rajta vidám vagy dühös, elégedetlen vagy változást akaró tömegek, máskor pedig blokádok torlaszolták el az áthaladni vágyóktól.

A Lánchíd 2021 márciusától rövid időre megpihen, hogy aztán újult erővel figyelhesse tovább a történelem megállíthatatlan folyását, délceg őrzőitől körülvéve – akiknek még a nyelvei is a legendák részét képezik.

 

A történelmi áttekintésről az online kiállítás mellett animációs kisfilm is készült.

A film hangulatában hűen követi a Lánchidat végig körülvevő nyüzsgést, „Lánchíd – A történelem szemtanúja” címmel.

 

A kiállítás anyagából a jövőben plakátkiállítás is fog készülni, amint a járványhelyzet miatt szükséges korlátozások ezt megengedik, és a városlakók ismét birtokukba vehetik a köztereket – olvasható az enbudapestem.hu oldalon.

Szállások

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!