Rózsaszínben pompáznak a Tóth Árpád sétány díszcseresznye fái

Nem kell Japánig utazni ahhoz, hogy virágzó japáncseresznye-fasor alatt sétáljunk, a Budai Várnegyed Tóth Árpád sétányának fái parádés díszben tündökölnek tavasszal.

A Tóth Árpád sétány Budapest I. kerületében, a Budai Várnegyed dél-nyugati oldalán, közvetlenül a várfal mellett húzódó, a Bástya sétány részét képező sétány. Mai nevét a közelben lakó Tóth Árpádról 1946-ban kapta.

A japáncseresznye egy, a rózsafélék családjába tartozó díszfa, jellegzetes, rózsaszínű virágai tavasszal, március vége és május eleje között nyílnak, néhány nap erejéig igazán varázslatos hangulatot teremtve, főként olyan helyeken, ahol egy egész fasort vagy parkot alkotnak a cseresznyefák. Érdekesség, hogy a japán cseresznyevirág meddő virág, vagyis nem származik termés a virágokból.

A cseresznyevirágzás nemcsak arról szól, hogy rácsodálkozzunk a természet gyönyörűségére, hanem a kultúra fontos része is. Az élet átmeneti jellegét szimbolizálja, de egyben az új kezdetet is jelenti: az új álmok születését és a reményteliséget, optimizmust.

Budapest legismertebb cseresznyefavirágzás-néző helye a Tóth Árpád sétány, amely az év bármely időszakában vonzó, ám tavasszal kevés ennél romantikusabb fővárosi pontot lehetne felsorolni, ha egyáltalán van olyan.

Bár a sétány története a 18. századig nyúlik vissza, maguk a díszcseresznyefák egyébként nincsenek ott olyan régen: a 2005 és 2011 között zajlott felújítás során két részletben, 2006-ban és 2009-ben a külső fasort egységesen japán díszcseresznye fákra cserélték, melyek virágzása azóta önmagában is turistalátványossággá fejlődött.

Az alábbi galériában lévő képeket 2024. április 4-én készítettük:

Szállások

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!