20 milliárd forintból újítja fel a Citadellát a ZÁÉV és a Market Építő Zrt.

A ZÁÉV Zrt. és a Market Építő Zrt. közösen nyerte meg a Citadella felújítására kiírt 20 milliárd forintos pályázatot.

A négy évre szóló megbízás a Miniszterelnökség alá tartozó a Várkapitányság Nonprofit Zrt.-től érkezik, az eljárás adatait megtalálhatók az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerben.

A Citadella felújítását, átépítését 2020 nyarán jelentették be. A Fodor Gergely kormánybiztos által irányított kiemelt kormányzati beruházást júliusban a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította. Az egykori erődítmény több mint 3 hektárnyi területe állami tulajdon és 2015 óta a vagyonkezelése is állami kézben van, de továbbra is a főváros rendelkezik a Gellérthegy teljes zöldfelületével.

A Várkapitányság elkezdte az elhanyagolt és lepusztult erőd megújítását. A fejlesztések előkészítését állapotfelméréssel és átfogó régészeti kutatással indultak, aminek során számos történelmi emlék került elő a föld alól. Megtalálták az 1815-ben József nádor kezdeményezésére épült, kéttornyú egyetemi csillagvizsgáló falmaradványait a Várkapitányság szakemberei. A Gellért-hegyen felépített Csillagda Európa legkorszerűbb csillagvizsgálójának számított, az épületet azonban 1870-ben végleg elbontották. A feltárások során megtalált alapfalak segítségével már pontosan megállapítható, hogy a Csillagda hol helyezkedett el egykor.

A csillagvizsgáló alapjai mellett egy első világháborús légvédelmi ágyútalpat is találtak. Az Osztrák-Magyar Monarchiában készült eszközből mindössze négy-öt található Európában, közülük – a most megtalált szerkezettel együtt – kettő van Magyarországon. A ritkaságnak számító, 1250 kilogramm tömegű ágyútalp a Hadtörténeti Intézet és Múzeumba kerül.

A következő lépésben a Citadella belső udvarának megújítása, valamint a külső falak rekonstrukciója kezdődik.

A munkálatok a Citadella belső udvarában található második világháborús légvédelmi bunker elbontásával folytatódnak. A fejlesztések 2022-ig tartó első ütemében Budapest egyik legszebb közparkját hozzák létre. A második ütemben, 2023-ig az ágyútoronyban a magyarság szabadságküzdelmeit bemutató látványos, vonzó és inspiráló állandó kiállítást valósítanak meg a Szabadság Bástyája címmel. A Várkapitányság fejlesztéseinek célja, hogy a főváros csúcsán egy szerethető helyszínt adjanak vissza a magyaroknak és a külföldieknek egyaránt. A kényelmet szolgáló infrastruktúra, az új zöldfelületek, a korszerű közösségi terek lehetőséget adnak majd arra, hogy a látogatók hosszabb és tartalmasabb időt tölthessenek ezen az egyedi helyszínen.

 

Szállások

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!