Autómentes hétvége Budapesten az Európai Mobilitási Hét alkalmából

Minden évben szeptember 16. és 22. között rendezik meg az Európai Mobilitási Hetet, Budapesten is színes programkínálat várja az érdeklődőket.

Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampánya évről évre egyre népszerűbb hazánkban is: 2019-ben hivatalosan 292 település vett részt a programokon, ezzel – mintegy ötven ország versenyében – Magyarország a harmadik helyen végzett. A Covid‑19-világjárvány 2020-ban nem kedvezett az Európai Mobilitási Hét rendezvényeinek sem, de 2021-ben új erőre kapott a programsorozat: 238 önkormányzat népszerűsítette a fenntartható közlekedést hazánkban.

Az Európai Mobilitási Hét minden évben kiemelten foglalkozik egy-egy témakörrel.

2022-ben a rendezvény mottója a „Jobb kapcsolatok”, ami közlekedésszakmai szempontból is sokrétű jelentéssel bír.

Egyrészt kiemeli és elősegíti az olyan emberek együttműködését, akik szaktudásukkal, kreativitásukkal és elkötelezettségükkel növelik a fenntartható mobilitással kapcsolatos tudatosságot. Másrészt törekszik az aktív mobilitást támogató magatartás előmozdítására, valamint célként tűzi ki a kapcsolatteremtést a már ismert csoportok és az új közösségek között.

Budapesten lezárják a Szabadság hidat és a Vámház körutat a Fővám tér és a Lónyay utca között a hétvégén.

Az Autómentes Hétvége programjai 2022. szeptember 17-18-án

Helyszín: Szabadság híd, Fővám tér, Vámház körút és Pesti alsó rakpart

A Fővárosi Önkormányzat programjai

  • HungAIRy sátor: a HungAIRy program a levegőminőség javítását célozza meg 8 magyarországi régió 10 településén, köztük Budapesten. A Fővárosi Önkormányzat a Kormányhivatallal együttműködik a Levegőminőségi Terv frissítésében. Az átfogó szemléletformáló, tájékoztató tevékenységben egy országos szakértői, tanácsadói hálózat vesz részt, amelynek tagjaival ti is találkozhattok a HungAIRy sátorban. A szakértőkkel beszélgethettek egy új szemléletű városi logisztikai rendszer kialakításáról, változatos környezetvédelmi kérdésekről – energiahatékonyságról, környezetbarát fűtési módokról, megújuló energiaforrásokról –, valamint a levegőminőségre pozitív hatással bíró komposztálásról is. A gyerekek számára színezőkkel, foglalkoztató feladatokkal, változatos nyereményekért pedig kvízzel készülnek.
  • RenoPont sátor: a RenoPont Energetikai Otthonfelújítási Iroda egyablakos tanácsadással segíti azokat, akik lakásfelújításba fognak. Otthonod energetikai korszerűsítéséhez egy helyen kaphatod meg a szükséges műszaki, jogi és pénzügyi tudnivalókat. A RenoPont sátorban vasárnap szakértő tanácsadónkkal találkozhatsz, aki segít eligazodni a hőszigetelés, nyílászáró-csere és fűtéskorszerűsítés rejtelmeiben, tájékoztat a mélyfelújítás előnyeiről és információt ad az elérhető támogatásokról. Energiahatékonysági kvízzel tesztelheted tudásodat, kisléptékű energiamegtakarítási tippeket is kapsz, a gyerekek számára pedig színezőkkel készülnek.

Villamoskiállítás

Az Autómentes Hétvégén a BKV elhozza a legidősebb és legfiatalabb villamosait a Vámház körútra és a Szabadság hídra. Megnézhetitek, mi a különbség a 100 éves favázas és a legújabb generációs szerelvények között. Honnan indultunk, és merre tartunk? – ezt is megtudhatjátok a járműkiállításon.

BKV játszóbusz

A Fővám téren egy duplacsuklós, 25 méter hosszú, játszóházzá átalakított Van Hool AGG 300 típusú buszon várja a BKV az érdeklődő családokat.

A BKK programjai

A BKK sátrainál kipróbálhatod a MOL Bubit, játszhatsz egy kvízjátékon, melyen ajándékcsomagot és MOL BUBI bérleteket sorsolnak ki. Megismerkedhetsz a BudapestGO alkalmazással, meghallgathatod a BKK munkatársainak városi kerékpározással, fenntartható közlekedéssel és az élhető város koncepciójával kapcsolatos szemléletformáló előadásait. A gyerekeket színezővel, BKK-tetoválással, kézműves foglalkozásokkal várják. Sőt, a helyszínen lesz egy igazi BKK forgalomirányító autó is, így azt is kipróbálhatják, milyen élmény helyszíni zavarelhárítóként dolgozni.

Bird

A Bird sátránál közösségi és magánhasználatú rollereket próbálhattok ki. Az elektromosroller-szolgáltató a kisebbeknek színezővel, a nagyobbaknak kvízzel készül, a résztvevők ajándékot nyerhetnek.

Lime

A Lime sátránál ingyenesen kipróbálható elektromos rollereket találtok. Látogasd meg őket az ajándékokért és a díjmentes perckuponokért!

Tier

A TIER Mobility, a világ vezető megosztott mikromobilitási szolgáltatója interaktív programokkal várja az érdeklődőket. A látogatók a TIER instruktőreinek segítségével biztonságos tesztpályán próbálhatják ki a legújabb e-rollereket. A résztvevők kvízen mérhetik össze tudásukat egymással, ahol a legjobbak TIER-ajándékokat nyerhetnek.

Gepida Show Truck

Keresd a Gepida Show Truck-ot, és tudj meg mindent a környezetbarát elektromos kerékpározásról. A Gepida kerékpárok itthon készülnek, hazai tervezők és fejlesztők keze által. Gyere, és próbáld ki elektromos kerékpárjainkat, szerezz velük új élményeket!

Budapesti Közművek

A gyerekek játszva ismerhetik meg a Budapesti Közművek szerteágazó közszolgáltatási tevékenységeit: a szelektív hulladékgyűjtés szabályait; azt, hogy hogyan óvhatók meg a fák, virágok, a városi zöld környezet; miért kell becsukni az ablakot, ha megy a fűtés; vagy miért nem szabad eldobni a szemetet. A könyveskuckóban a Könyvespolc projekt jóvoltából bárki találhat magának izgalmas olvasnivalót, amit akár haza is vihet, vagy elhozhatja régi kedvenc, de már megunt könyvét esélyt adva neki, hogy új gazdára találjon.

Aktív Magyarország

Az Aktív Magyarország standon megmutatják, mennyi felfedeznivalót tartogatnak hazánk tájai! Az ország tizenhét térségére kapsz ajánlatokat kiadványaikban, ha gyalog, kerékpáron vagy evezve fedeznéd fel Magyarországot. A túrajavaslatok mellett különleges látnivalókat, kóstolnivalókat is találsz a füzetekben. Sőt, kerékpárra ülve tekerhetsz is Magyarország tájain vagy épp egy MOL Bubival a fővárosban – a VR-szemüveg biztosan megvéd a menetszéltől. Ha úgy érzed, nagyon otthon vagy az itthoni természetjárásban, tedd próbára magad egy kvízzel, és nyerj izgalmas ajándékot!

Az Autómentes Nap programjai 2022. szeptember 22-én

Helyszín: programonként változó

Metrókoncert

Nem kell Londonig vagy Barcelonáig menned egy igazi metrókoncert-élményért. Az M4-es metró vonalán díjmentes élőzenei koncertet tartanak az Autómentes Napon a Szent Gellért téri metróállomáson.

Fellépőnk, Havai Gábor közvetlen és bohém stílusával könnyen megtalálja a hangot közönségével. Saját szerzeményeit és kedvenc angolszász dalait játssza, egy szál gitárral, énekkel és lendületes dinamikával varázsol hangulatot hallgatóinak. Zenéjében a pop, a rock és az alternatív stílusok keverednek.

Kerékpáros- és gyalogosreggeli

Kezdd velünk a napod! A BKK munkatársai reggelivel várnak szeptember 22-én, csütörtökön reggel 7 és 9 óra között a Városháza parknál található MOL Bubi gyűjtőállomás mellett. Érkezz kerékpárral vagy gyalog, és indítsd a napot egy péksüteménnyel, gyümölccsel és innivalóval. Gyere, és reggelizz a BKK-val a napi munka vagy az iskolai feladatok előtt!

Forgalmi változások

Az Európai Mobilitási Hét programjaihoz kapcsolódó Autómentes Hétvége miatt szeptember 17-én, szombat hajnaltól szeptember 18-án, vasárnap estig lezárják a Szabadság hidat és a Vámház körutat a Fővám tér és a Lónyay utca között. A megváltozott közlekedési rendről itt olvashatsz.

Szállások

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!