Budapesti programok 2022. augusztus 20-án

Budapest belvárosa, a budai és pesti rakpart, az Országház és környéke, valamint a Gellérthegy és számos egyéb helyszín is színes és izgalmas forgataggá alakul augusztus 18-21. között.

A programok gerincét a hagyományos állami események adják: az augusztus 20-ai ünnepnap programja a zászlófelvonással és a Szent István-napi díszünnepséggel kezdődik, ezt követően láthatják az érdeklődők a Magyar Honvédség légi parádéját.

Augusztus 20-án a érdeklődők ingyenesen tekinthetik meg a Szent Koronát, a díszlépcsőházat, a kupolacsarnokot az Országházban, valamint a Budavári Palota csodáját, az épületegyüttes egyik legjelentősebb helyiségét, a Szent István-termet.

Íme néhány helyszín és program a kínálatból.

Kapisztrán tér (augusztus 20-21.)

Toborzók, tűzszerészek, különleges erők, katonai rendészek, zenészek egész napos bemutatói és kiállításai várják az érdeklődőket a Kapisztrán téren. A Magyar Honvédség emellett ünnepi koncerttel is tiszteleg az ünnep alkalmából, valamint katonai gépkocsikat is felvonultat, melyeket a közönség megcsodálhat, sőt akár fel is ülhet rájuk.

Városliget (augusztus 20-21.)

A Városliget Varázsligetté válik, s a Vajdahunyad várától a Kós Károly sétányig terjedő területen igazi csodákban lesz részük a kilátogató lurkóknak és a gyermeklelkű felnőtteknek. Lesznek herceg- és hercegnőképző programok, fellépnek többek között a Tűzmadarak vásári mutatványosai, valamint gólyalábasok is. A kulturális programokon kívül játékos honvédségi bemutatók, például lézerlövészet is várja a kicsiket és a nagyokat.

Tóth Árpád sétány (augusztus 20-21.)

A Hősök Útja programsorozat keretein belül a Hadtörténeti Múzeummal karöltve egész nap hagyományőrző csoportok és színészek előadásait tekinthetik meg a kilátogatók a Tóth Árpád sétányon. A hét történeti színben 10-15 perc hosszú jeleneteket adnak elő a társulatok színházi előadásokhoz hasonló stílusban. A műsorok játékos formában teszik átélhetővé és szórakoztatóvá a magyar történelem hősies pillanatait kicsik és nagyok számára egyaránt.

Gellért-hegy, Filozófusok kertje (augusztus 19-21.)

A magyar komolyzene legszebb dallamai csendülnek fel Budapest egyik legszebb panorámájával a háttérben. A páratlan és meghitt élőzenei élmény helyszínét a Filozófusok kertjébe tervezett nyitott színpad szolgáltatja, mely elrendezésében és szerkezetében is impozáns panorámát biztosít a budai várra, a Parlamentre és a Bazilikára egyaránt.

Alkotmány utca (augusztus 19-21.)

Az Alkotmány utca a Városok sétányává változik, ahol 348 magyar város zászlóinak, valamint megyéink és a történelmi Magyarország 102 városának látványos installációja látható. Több mint 20 totemoszlopon mutatják be hazánk minden egyes városát – persze csak röviden. Emellett lehetőség nyílik játékokra is, melyek keretein belül érdekességeket, meghökkentő tényeket ismerhet meg a közönség.

Ismét lehetőség nyílik nemzeti kincsünk, az Aranyvonat megcsodálásra: az impozáns kocsiszerelvény az államalapító halálának 900. évfordulójára készült 1938-ban, azonban a második világháború alatt a Szent Jobbot országos körútra szállító vasúti kocsi is megsemmisült. 2015-ben a Budakeszi Kulturális Alapítvány kezdeményezésére indult a rekonstrukció, melynek eredményeként 2020. augusztus 20-án adták át a feltámasztott Aranyvonatot, melyet idén ismét testközelből megtekinthetik a kilátogatók.

Vörösmarty tér (augusztus 18-21.)

Mennyei falatok, vidám rigmusok várják az érdeklődőket a Vörösmarty téren, a Csárdafesztiválon. A kilátogatók találkozhatnak legkedveltebb ételeikkel a hangulatot fokozandó élményprogramokkal, néptáncbemutatókkal, népzenei fesztivállal.

Várkert Bazár (augusztus 19-21.)

12. alkalommal rendezik meg hazánk legnagyobb gasztronómiai seregszemléjét, a Magyar Ízek Utcáját a Várkert Bazárnál Szent István napja alkalmából. A Duna-parton mintegy kétszázan főzik majd Magyarország és a Kárpát-medence különleges ételeit. A rendezvény látogatói bemutatókat, gasztro témájú beszélgetéseket is láthatnak a színpadon, esténként pedig színes koncertek alapozzák a hangulatot. Fellép Ferenczy György és az 1-ső Pesti Rackák, a Hot Jazz Band és a Csík zenekar is.

Bálna (augusztus 20-21.)

A rendezvény tavalyi sikerére való tekintettel újra megrendezik a Divat&Design Fesztivált a Bálnában, ahol a látogatók a legrangosabb magyar tervezőkkel találkozhatnak, kipróbálhatják kézügyességüket a kézműves foglalkozásokon, valamint fenntarthatósági programokon és figyelemfelkeltő kerekasztal-beszélgetéseken is részt vehetnek.

Nehru part (augusztus 19-21.)

A Szent István Nap keretében ismét megnyitja kapuit a Művészkert a Nehru parton, ahol egyedi zenei produkciók, filmvetítések és érdekes beszélgetések várják az irodalom és a kultúra iránt érdeklődő közönséget. A  háziasszonya Juhász Anna lesz.

Erzsébet tér (augusztus 19-20.)

Kora délutántól estig zene, jókedv, természetközeli környezet, piknik várja az érdeklődőket a Szabadrét Fesztiválon, ahol az elektronikus és élő zene mellett gifie fotózás, silent disco, led-es tánc-show és party smink program is színesíti a fesztivált.

Szabadság tér (augusztus 19-21.)

Az Utcazene Fesztivál és Food Truck Show programsorozatnak köszönhetően a Veszprémi Utcazene Fesztivál és a város legmenőbb foodtruckjai költöznek be a Szabadság térre és a környező utcákba. A háromnapos rendezvény alatt kora délutántól egészen késő estig hallgathatják a kilátogatók a legkülönfélébb zenei stílusokat, miközben a legjobb minőségű street food kínálatot kóstolhatják végig.

Tabán (augusztus 18-21.)

A Szent István-napi Retro Tabán programsorozat a rendkívül sikeres és nagyszámú közönséget vonzó Tabán Fesztivál alapjaira épül. Izgalmas zenei csemege lesz a kultikusnak mondható helyszínen, az évtizedekre visszanyúló pop-rock koncert hagyományokkal rendelkező Tabánban. Az itt fellépő zenekarok, a pályájuk kezdete óta töretlen népszerűségnek örvendenek, mint a Mobilmánia, Deák Bill Gyula, Nagy Feró és a Beatrice, Szikora Róbert és az R-GO, de színpadra lép a Back II Black, Török Ádám és a Mini, az EDDA Művek, hogy csak néhányat említsünk.

Műegyetem rakpart (augusztus 20-21.)

A Road Movie keretein belül a legnépszerűbb hazai zenekarok és előadók várják a zenerajongókat, ingyenes koncertet ad többek között Ivan & The Parazol, a Csík Zenekar, a Kelemen Kabátban, a Kaukázus, a Bohemian Betyars, a Hiperkarma.

Vigadó tér (augusztus 19-21.)

A káprázatos Duna-parti Vigadó tér Operett Korzóvá alakul, ahol operettslágerek csendülnek fel, de ezen kívül lesz táncház, kvízjáték, vetítések, hallhatunk rajzfilmslágereket, könnyűzenei válogatást, musical dallamokat és klasszikus operetteket.

Budai Vár (augusztus 19-21.)

A Mesterségek Ünnepén, a több mint nyolcszáz magyar és közel százötven külföldi kézműves részvételével rendezett fesztiválon nem csak megcsodálni és megvásárolni lehet a népi kézműves portékákat, de a közel száz látványműhelyben megismerkedhetnek a látogatók az ősi szakmák rejtelmeivel, bepillantást nyerhetnek a Kárpát-medence kézműves közösségeink munkájába. A kézműves programok mellett színpadi produkciókkal is készülnek, fellép többek között Navratil Andrea és zenekara, Szokolai Dongó Balázs, valamint a MazsiMó – GipsyMó, és A falu című műsorát mutatja be a Fitos Dezső Társulat. A Hagyományok Háza Dísz téri Fabatka Porta népi játszótéren bábszínházzal, ölbéli játékokkal, mesemondókkal, gyerekkoncertekkel és tánctanítással és kézműves foglalkozásokkal várják a legkisebbeket.

Március 15. tér (augusztus 20-21.)

A Sporthősök programsorozat keretein belül lehetősége nyílik a kilátogatóknak, hogy találkozzanak nemzetünk sporthőseivel, meghallgassák sikertörténeteiket és közösen visszaidézzék a magyar sport legnagyobb sikereit. A közönség betekintést nyerhet a hazai sport kiemelkedő sikereinek kulisszatitkaiba és ismerheti meg azt a különleges világot egyenesen a legendáktól, melyről a közvetítések már nem szólnak.

id. Antall József rakpart (augusztus 19-21.)

A nemrégiben eredeti állapotába visszaállított Pannónia, 1927-ben épült termes hajó, mely a dunai hajózás békebeli időket idéző hangulatát adja vissza az idelátogatóknak. A VINTAGE emblémát viselő hajó, amely az ünnepi hétvégén ingyenesen látogatható, az 1900-as évek stílusát idéző belső terekkel rendelkezik. Archaizáló, de modern, art deco jegyeket viselő fedélzetek jellemzik. Az egykori dunai hajózás fénykorában ismert minőségi anyaghasználat, mint a rézkorlátok és -kilincsek, a tömörfa burkolatok és üvegdíszek köszönnek vissza minden fedélzetén. Ezek különlegességek – az alsó szinten kényelmes bőrgarnitúra, a felsőn pedig a négy évszakot ábrázoló, egyedileg épített ólomüveg mennyezet – teszik izgalmassá a belső tereit melyet kívülről faborítású fedélzete vesz körbe.

A Szent István-nap rendezvényeinek csúcspontja idén is az augusztus 20-ai tűzijáték lesz.

Szállások

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!