Egyedülálló műtárgyakkal gazdagodik három magyar múzeum

Az aukciósház és a múzeumok kapcsolata nem újkeletű.

Gádor István szecessziós virágtartóját, egy 17. századból való, csatajelenetet ábrázoló legyezőtervet, valamint gyémántokkal díszített aranyszelencét ajándékoz az idén századik aukciós évfordulóját ünneplő BÁV az Iparművészeti Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum közgyűjteményének.

A BÁV jóvoltából a jelenleg felújítás alatt álló Iparművészeti Múzeum gyűjteményébe kerül a magyar modern kerámia megteremtőjének, Gádor Istvánnak a szecessziós virágtartója. A művész saját hagyatékból származó egyik főműve a szecesszió egyik legfontosabb üzenetét, a női szépség dicséretét hirdeti.

fotó © BÁV

Szépművészeti Múzeum gyűjteményébe több alkotás került a BÁV árveréseiről. A tájékoztató szerint ezek közül a legkiemelkedőbb Csontváry Kosztka Tivadar Önarcképe volt, amelyet Ernst Lajos műgyűjtő hagyatékának 1939-es árverésén vásárolt meg a múzeum. A BÁV idén egy 17. századból származó, csatajelenetet ábrázoló legyezőtervet adományoz az intézménynek.

fotó © BÁV

A BÁV centenáriuma alkalmából egy 19. századi aranyszelencével gazdagodik a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteménye. A gyémántokkal díszített szelence egyik különlegessége a hegyikristályból metszett, miniatűr életkép, amelyen Aphrodité látható három puttó társaságában, megidézve azt a történetet, amikor Parisz egy aranyalmát ígért a világ legszebb nőjének.

fotó © BÁV

Az összegzés felidézi, hogy a BÁV Aukciósház tevékenységét mindig meghatározta a kulturális örökség megóvása. A becsüsök munkájának segítése mellett a múzeumi szakemberek számtalan alkalommal aktív szerepet vállaltak a műkereskedelemben felbukkanó kiemelkedő kvalitású műtárgyak közgyűjteménybe kerülésében, a munkatársak oktatásában is.

Szállások

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!