Elmarad az idei karácsonyi vásár a Vörösmarty téren, de útjára indul az utazó láda

A vásáron többnyire a Magyar Kézműves Szövetség tagjai kínáltak egyedi alkotásokat a szakmai zsűri válogatása alapján.

Az új helyzethez alkalmazkodva a szövetség szeretné felhívni az emberek figyelmét azokra a magyar kézműves termékekre, amelyek ajándékként a karácsonyfa alá kerülhetnek.

Ezért útnak indították a „Vörösmarty téri utazó ládát”, melybe összegyűjtöttek néhány portékát azokból az tárgyakból, amelyeket megvásárolhattak az érdeklődők az adventi forgatagban. Egy-egy készítő mester a cég fennállásának idejét is feltüntette, mellékelve a termékleírást, az árat is.

A Magyar Kézműves Szövetség célja az, hogy a kezdeményezéssel minél többen megismerjék a manufaktúrákat és azok termékeit.

fotó © Magyar Kézműves Szövetség

A 10 éve alakult szövetség alkotóinak portékái az online térben elérhetők, a képviselt mesterségek a textilművestől és a bőrdíszművestől a kékfestőn át a faművesig és fazekasig terjednek.

A szövetség közel 60-70 alkotója több mint 100 családnak és közel 500 embernek teremt kis manufaktúráikban munkát. A járvány miatt az idei tavaszi és téli tradicionális vásárok elmaradtak- elmaradnak, s így főbb bevételi forrásuk kiesik. A turizmus visszaesett és ez negatívan érintette a kézműveseket is. Az idei év annyira ellehetetlenítette az alkotóikat, hogy félő, a több mint 20 tradicionális szakmát még képviselő szövetség nem tud talpra állni és műhelyeit újra megnyitni. Pedig ők azok, akik folyamatosan azon dolgoznak, hogy a Nyitott Műhely Programjaikkal megmutassák a fiatalabb generációnak is a kézzel készült remekeket, hátha kedvet kapnak ezekhez az ősi tevékenységekhez.

Szállások

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!