Hauszmann-kori falmaradványok regélnek a Budavári Palota múltjáról

A frissen rekonstruált épületrész fehér falain régi felületek tűnnek elő, hiszen a szakemberek a Hauszmann-kori tükörfolyosó egykori maradványait tárták fel a rekonstrukciós munkák során.

A palota déli összekötő szárnyának folyosója az épületrész egészével együtt teljesen kiégett a második világháborúban. Később a palota pusztulása folytatódott, hiszen a kommunisták nem akarták helyreállítani az eredeti állapotokat és az állagmegóvásra sem törekedtek. Az épület belső tereit az akkori szocreál stílus szerint alakították át, a pusztulástól megmenekült falrészeket lefedték vagy befalazták. A Szent István-terem egykori helyére 1967-től a Budapesti Történeti Múzeum Metszettára költözött.

fotó: Szent István-terem a Budavári Palotában

A Szent István-terem látogatói a Budavári Palota múltjának titkaira lehetnek figyelmesek, amikor a kiállításnak helyet adó déli összekötő szárny folyosóján felnéznek a mennyezetre.

fotó: Szent István-terem a Budavári Palotában

Az épületrész visszaalakítását végző szakemberek így fél évszázad elteltével bukkanhattak rá a most látható felületekre. A feltárt Hauszmann-kori stukkópárkány és falburkolat részletei óriási segítséget nyújtottak a tervezőknek, hogy a teljes tükörfolyosó helyreállítását elvégezzék.

Az egyik megmaradt párkányfrízen ráadásul pont minden motívum feltűnik, így hitelesen lehetett az összes elem eredeti állapotát megalkotni.

fotó: Szent István-terem a Budavári Palotában

Szállások

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!