Március 12-én nyit a felújított Operaház

Közel öt évadnyi zárvatartás után március 12-től ismét nézőket fogad az Operaház Andrássy úti játszóhelye, az újranyitást gálakoncerttel ünneplik.

A legkorszerűbb technikával felszerelt épületben régen látott produkciók mellett az elmúlt évek sikeres előadásai is elfoglalják helyüket az Ybl-palota repertoárján. Az Operaház ünnepi hangversennyel indítja hivatalos működését a megújult épületben Plácido Domingo, Medveczky Ádám, Kesselyák Gergely és Kocsár Balázs főzeneigazgató vezényletével.

A március 12-i ünnepélyes megnyitót követően másnap, március 13-án a Hunyadi László ősváltozatát – egyben Ókovács Szilveszter rendezői debütálását – láthatják a nézők. Március 14-én a Magyar Nemzeti Balett is visszatér a dalszínházba Sir Kenneth MacMillan pazar kiállítású Mayerling című darabjában – írja közleményében az Operaház.

A Magyar Állami Operaház egyik ékköve, a nézőtéri nagycsillár több mint 135 éves.  A fantasztikus iparművészeti remekmű formatervét, arányait és díszítését maga Ybl Miklós tervezte, és Németországból érkezett. A világítótest értékét emeli, hogy a mai napig az eredeti kézi csörlő segítségével engedik le a földszinti nézőtéri székekig. A Operaház teljes megújulásának részeként a csillár is komoly ráncfelvarráson esett át, nem csak letisztították, hanem az 1884-es, eredeti állapotát is visszaállították.

fotó: Operaház | Berecz Valter

Az évad további részében Almási-Tóth András színre viszi a Parsifalt, M. Tóth Géza pedig Az istenek alkonyával befejezi 2015-ben útjára indított Rıng-cikluséát. A repertoárprodukciók 2022 márciusa és júniusa között Az árnyék nélküli asszony, Mefistofele, a Simon Boccanegra, a Porgy és Bess, a Don Carlos, a Figaro lakodalma, az Andrea Chénier, A Nyugat lánya, Az álarcosbál és A varázsfuvola mellett a Rómeó és Júlia, valamint az Anyegin című balettprodukciók láthatók az operaház színpadán.

Visszatérnek a nemzetközi operaélet legnagyobb sztárjait is.

Erwin Schrott Mefistofele bőrébe bújik, Plácido Domingo a Simon Boccanegra, Matthew Polenzani a Don Carlos címszerepében lép színpadra, Sir Willard White pedig két előadásban is látható lesz: Porgyt és Kékszakállút alakítja. A világhírű dirigensek közül Stefan Soltész Az árnyék nélküli asszonyt vezényli, míg az egyik legelismertebb balettkarmester, Paul Connelly az Anyegin-produkcióban dolgozik együtt a társulattal.

Az előadások mellett a vezetett épületlátogató túrák is visszatérnek az intézmény életébe márciustól.

Szállások

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!