Renoválják a Habsburg kaput, restaurálják a Turul szobrot a Várnegyedben

A Turul szobor restaurálását a Savoyai teraszon végzik majd el.

A királyi várpalota és a várnegyedet elválasztó díszes neobarokk stílusú kaput Hauszmann Alajos tervei alapján 1903-1905. között építették. Ennek, valamint a környező várfalaknak a felújítása indul a Nemzeti Hauszmann Program keretében.

A falszakasz állványozása után a kapu kovácsoltvas elemeit restaurátor-műhelybe szállítják, ahol pótolják a kapuk, kerítéselemek és a kandeláberek hiányzó elemeit, kijavítják a korróziós hibákat és a további rozsdásodás elkerülése érdekében új felületvédelmet is kapnak a kovácsoltvas elemek.

A kapuzat vasrácsát Jungfer Gyula készítette.

fotó © Nemzeti Hauszmann Program

A díszkerítés keleti, Dunára néző oldalán 1905-ben avatták fel Donáth Gyula Turul szobrát.

fotó © Nemzeti Hauszmann Program

A Turul szobrot  is restaurálják, talapzatát és a Habsburg kapu kőelemeit is megtisztítják, felújítják, kijavítják a repedéseket és a felületi hibákat.

A környező, lepusztult várfalakat is, megerősítik, amelynek előkészítésére falkutatásokat és feltárásokat végeznek a támfalak mentén. A munkálatok idejére egy ideiglenes járdát alakítanak ki, amelyen keresztül a Savoyai terasz továbbra is kényelmesen megközelíthető marad.

A munkálatok befejetése után a Habsburg kaput és a Turul szobrot megújulva és megszépülve helyezik vissza az eredeti helyükre.

fotó © Nemzeti Hauszmann Program

Szállások

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!