Újra csobognak a Budavári Palotanegyed díszkútjai

Az elmúlt években teljeskörűen felújították a Budavári Palotanegyed két népszerű díszkútját, a Mátyás kútját és a Halászó gyerekek kútját is.

Ősszel, a hideg idő beköszöntével téliesítették a kutakat, hogy megóvják őket a fagy káros hatásaitól.

Azonban most már újra teljes fényükben, szüntelen csobogásukat hallgatva nézhetik meg ezt a két, csodálatos díszkutat, akik ellátogatnak a Hunyadi udvarba és a Halászó gyerekek teraszára.

A tavaly év végére elkészült, korábban hosszú évekig egyáltalán nem működő Halászó gyerekek kútjánál nemcsak a szoborcsoport és a szökőkút medencéje, hanem annak környezete is megújult, így a látogatók immár ismét a Hauszmann Alajos által megtervezett állapotot láthatják viszont.

Budapest Trevi-kútja, a Stróbl Alajos által készített, 1904 óta működő Mátyás-kút.

A kút egyik legnagyobb királyunkat, Hunyadi Mátyást és kíséretét ábrázolja egy idilli vadászjelenet közben, Szép Ilonka társaságában.

A kúton ábrázolt vadászjelenetben – fejtette ki Stróbl Mátyás – minden alaknak megvan a maga szerepe. Az (1901-ben a Műcsarnokban külön is kiállított, aranyérmet nyert) kürtös alakja például azért fontos, hiszen ő fújja az úgynevezett hallalit, a sikeres vadászat lezárását jelző, a vadat búcsúztató dallamot. Az sem véletlen, hogy Mátyás mellett éppen szarvas fekszik, a kárpáti szarvas ugyanis a vadászok valóságos „trófeaálma” volt egykor, amelyet mindenki vágyott elejteni. (Stróbl Alajos egyébként egy elfogott vadorzó által lelőtt szarvast használt mintául.)

A jobb oldalon ülő nőalak, Szép Ilonka nemcsak Vörösmarty elbeszélő költeményére utal, hanem – mint Stróbl Mátyás elmondta – a vadászat istennőire is: a görög Artemiszre, és a római Dianára, amelyeknek magyar megfelelője a mondabeli hölgy.

Érdekesség, hogy az alkotáson összesen tíz állatábrázolás található, ám ebből a legtöbben csak nyolcat találnak meg – árulta ez az alkotó unokája. A hiányzó kettő ugyanis a fővadász lándzsáján lévő, két, egymással szemben elhelyezett vaddisznófej.

A Nemzeti Hauszmann Program kiemelt célja, hogy megújuljanak a terület történelmi kertjei, parkjai, sétányai, műemlékei. Aki teheti nézze meg személyesen a Budavári Palotanegyedet és csodáljátok meg a megújult szökőkutakat.

Szállások

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!