Július 15-től újra lesz dunai szabadstrand a Római-parton

Közel fél évszázadig nem volt alkalmas a Duna fürdésre, ám mostanra újra kiváló minőségűnek mérik a vizét, így 2020 óta minden szezonra kinyit a római szabadstrandja, egyre hosszabb időre.

A dunai strandolás egykor népszerű intézményét 1973-ban tiltották be a Főváros területén a romló vízminőségre tekintettel.

Ez, valamint a szabadidős szokások változása és a rendszerváltás után az ingatlan lobby megjelenése egyaránt hozzájárult a Római fokozatos leépüléséhez, a csónakházak többségének felszámolásához. A vízminőséget 2017-ben mérettük be először, az eredmény: kiváló! Az Óbudai Önkormányzat Római-part politikája 2019 tavaszán pozitív fordulatot vett, döntést hoztak a strand létesítéséről.

Így igazi örömünnep volt, amikor 2020-ban először – akkor még csak egy napos tesztüzemmel – megnyílt a stand első változata.

A Római Szabadstrand oldala és a 3. kerületi önkormányzat felhívása alapján idén előreláthatóan július 15. és augusztus 20. között nyílik meg a strand, a Kossuth Lajos üdülőpart 15-17. melletti szakaszon.

A civil szervezetek – élükön a Valyóval – és a helyi önkormányzat összefogásával megvalósuló projekt nagyon fontos mérföldköve annak a hosszú folyamatnak, hogy a városlakók újra visszakapják a folyót, és mindazt a jót, amit nyújtani tud.

A nyári hőségben tehát hamarosan legálisan lehet fürödni a Duna budapesti szakaszán, emellett a látogatók kipróbálhatják a Római vízi sportjait, lehetett evezni, kajakozni, kenuzni és SUP-ozni.

Szállások

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!