A budavári katonai szertár, a Zeughaus várfalba épített kapuja

A Zeughaus a 18. századi Buda egyik legjellegzetesebb épülete volt.

Egy 1686-os térkép szerint a budai Várban már a török időkben is állt egy szertár, az Arsenall,  a Palota jelenlegi északi épületének és mellette, a Palota barokk díszkapujának a helyén. Buda visszafoglalása során a szertár elpusztult, majd 1686-1696 között, a korábbi falak felhasználásával a épült újra a Zeughaus. Azonban az 1723 márciusi óriási tűzvész elhamvasztotta ezt az épületet is, csak egyes falai maradtak épen.

1725-1730 között újjáépítették, 1731-ben pedig be is rendezték az új tárházat, elhelyezve a földszinti ágyútermekben a súlyos mozsarakat és tarackokat, az emeleti helyiségekben tíz-tizenkétezer puskát.

A Zeughaus tervezője és építője Johann Matthey volt, kisebb részben Donato Allio közreműködésével.

A főhomlokzat legfőbb dísze a timpanon alatti barokk kapuzat, az építtető III. Károly jelszavával: „constantia et fortitudine” vagyis „állhatatosság és bátorság”.

fotó: Nemzeti Hauszmann Program

Az  1850-es években a Zeughaus egy részét  a királyi palota konyháinak  és  gazdasági helyiségeinek céljára foglalták le. Majd az 1880-as években felmerült a királyi Palota kibővítésének szándéka, a Mária Terézia-szárny tömegének megduplázásával, ami Ybl Miklós, majd Hauszmann Alajos tervei szerint a fegyvertári épület elbontását igényelte.

Az épület barokk kapuja viszont annyira tetszett az építésznek, hogy úgy döntött, megmenti. A kaput átköltöztette a Várkertbe, és a déli kortinafal felső részébe beépíttette.

fotó: Nemzeti Hauszmann Program

Az áthelyezés során a kronosztikonos szöveg ELEVABAT szavának kiemelt nagyságú L-betűje megsérülhetett, melyet javítása során – tévedésből – nem emelték ki, így jelenleg a felírat tévesen 50 évvel kevesebbet közöl, ami nyilvánvaló képtelenség, hiszen  a most olvasható 1680-ban a várban még a törökök voltak, és az építtető III. Károly is csak 1711-től lett császár és király.

Szállások

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!