Fantasztikus panoráma nyílik Budapestre a Budavári Palota kupolájából

A Budavári Palota története Nagy Lajos, Zsigmond és Mátyás király idejéig nyúlik vissza, amikor a vár Európa egyik fényes királyi lakhelyének számított.

Az épület 1541-től a török hódoltság alatt, majd 1686-ban, Buda visszavételekor súlyosan megrongálódott.
Újjáépítése 1749-ben, Mária Terézia uralkodása alatt kezdődött, az akkor divatos barokk stílusban.
A várpalotát a 19. század végén Ybl Miklós és Hauszmann Alajos tervei szerint újabb épületrészekkel bővítették, majd neobarokk elemekkel egészítették ki.

A II. világháborúban az épület egy része kiégett és megsemmisült, felújítása csak az 1960-as években kezdődtek meg. Ekkor került rá a ma is látható zöld kupola.

A Palota legmagasabb pontjáról gyönyörű a kilátás, a lábunk előtt nyújtózik Budapest

fotó © Nemzeti Hauszmann Program

A Magyar Nemzeti Galéria – amely 1975-ben költözött a palotába – egyetlen olyan helye, amely még megőrzött valamit a palota eredeti, 19. századi szépségéből, az a József nádornak és családtagjainak földi maradványait őrző Nádori kripta.

A kripta leglátványosabb dísze József nádor kétszeres embernagyságú márványszobra, illetve a további öt figurális emlékmű. 

fotó © Nemzeti Hauszmann Program

A kripta valaha a fölötte álló és 1961-ben lebontott barokk Szent Zsigmond-kápolnához tartozott.

fotó © Nemzeti Hauszmann Program

1973 elején behatoltak az egyébként teljesen őrizetlen kriptába és feldúlták, emiatt befalazták a kriptát, amelyet majd csak 1977 októberében tártak föl újra. A felújítások 1987 tavaszára értek véget, és 1987. október 3-án a kriptát a nádor tizenegy leszármazottjának és néhány meghívott vendégnek a jelenlétében ismét ünnepélyesen beszentelték. Az 1987-es újraszentelés óta 1992-ben kilenc újabb családtag földi maradványait helyezték el a kriptában, így ma a család huszonnégy tagja nyugszik itt, remélhetőleg már örök békében.

A kripta mint kegyeleti hely csak előzetes bejelentéssel és vezető kíséretében látogatható.

fotó © Nemzeti Hauszmann Program

Szállások

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!