A Róka-hegy és aranysárga mészkő sziklái, melyek kirándulásra csábítanak

1977 óta Budapest védett természeti területe, mely engedély nélkül látogatható.

A Rókahegy Természetvédelmi Terület a főváros talán legkomplexebb természeti értékének tekinthető. A terület védetté nyilvánításának célja a földtani értékek megőrzése, valamint a bánya tágabb környezetéhez is tartozó értékes növény- és állatvilág védelme volt.

Egykor Budapest egyik legnagyobb mészkőbányája terült el a 254 méter magas Róka-hegyben, amely egészen az 1930-40-es évekig használatban volt. A bánya három udvarra osztható fel, melyek tengerszint feletti magasság különbségükből adódóan is jól elkülöníthetők. Az összesen 9 hektáros védett terület nemcsak geológiája, hanem ritka botanikai és zoológiai élővilága miatt is figyelemreméltó, érdemes legalább egyszer gyalogosan is bejárni a teljes bányaterületet.

A felső, legnagyobb udvar sziklafalai és bizarr formájú lyukacsos sziklatornya a sziklamászók kedvenc gyakorlóhelye. A kijelölt, több helyen korláttal is védett utakról ne térjünk le, a talaj sok helyen morzsalékos, csúszós, könnyen megcsúszhat az óvatlan ember, a nagy magasságok és függőleges falak miatt ez akár végzetes is lehet.

A különös, víz vájta vagy éppen omladékos sziklaformák igazán megkapó látványt nyújtanak. Sok a kis üreg, barlangszerű mélyedés, járat, amelyet a régi korok vizei alakítottak ki a könnyen málló mészkőből.

Ha a felkapaszkodunk a hegy tetejére, több irányba és több helyről is kitűnő kilátás nyílik a környékre: a Gödöllői-dombság, a Budai-hegység keleti vonulata, a Pilis déli része, a budai Vár, és a Gellért-hegy is kiválóan látszik. Délkelet felé, az Alföld felé tekintve pedig az a különös helyzet áll elő, hogy csak a városi rengetegből kimagasló házak látszanak kontrasztosan a horizonton.

A Róka-hegyi kőbánya Budapest III. kerületében található, közvetlenül Csillaghegy fölött. Könnyen megközelíthető a csillaghegyi HÉV megállójából vagy gépkocsival. Ha a gyaloglást választjuk a HÉV-től, akkor jókora kaptatóra kell számítanunk. Csillaghegyről indulva először a családi házak között sétálunk aszfaltúton, majd beérünk az erdőbe, ahol a piros háromszöggel jelzett földút vezet fel minket egészen a bányaegyüttes tetejére. A Róka-hegyen tanösvény is várja a kirándulókat a parkolóból indul és a bányaudvarok tetején vezet végig.

Szállások

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!