A római korba repülhetünk vissza Óbudán a speciális táblák jóvoltából

A speciális vizuális megoldással kialakított rekonstrukciós táblákon ugyanis térbeli hatást keltenek a felületén lévő ábrák.

Az óbuda-aquincumi római limesszakasz örökségének komplex turisztikai célú hasznosítása elnevezésű projekt keretén belül Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata három rekonstrukciós táblát helyezett ki.

fotó: Obuda.hu

Ezek közül kettő a Nagyszombat utca – Szőlő utca sarkán áll, és Aquincum katonavárosi amfiteátrumát, a világ egyik legnagyobb alapterülettel rendelkező körszínházát mutatja meg annak virágkorában. Ráadásul itt nem pusztán az épületet lehet megtekinteni, de a gladiátorok, járókelők, versenykocsik láthatóak, amelyek – ha elhaladunk a táblák mellett – mozognak is egymáshoz képest. A Pacsirtamező utca – Nagyszombat utca sarkánál egy információs táblát is elhelyeztek, amely bemutatja a helyszínen található épített kulturális örökség történetét, legfontosabb jellemzőit.

fotó: Obuda.hu

fotó: Obuda.hu

A harmadik speciális táblát az óbudai Kórház utca 7. szám előtt állították fel. Itt az egykori táborkapu elevenedik meg a plexi lapon keresztül. Erre a helyszínre a római kor sajátos stílusjegyeit bemutató katona alakja is kikerült, amellyel fényképezkedni is lehet.

fotó: Obuda.hu

A tervek szerint a jövőben folytatódik az óbuda-aquincumi római limesszakasz örökségének bemutatását célzó program, amely Európai uniós támogatással valósul meg. Az Aquincumi Múzeum és Régészeti Park Szentendrei úti kerítésének vonala mentén látványsétányt építenek majd, illetve az Aquincumi Múzeumban „Aquincum és pannonia limes” címmel nagyszabású kiállítást rendeznek 2023-ban – írja a PestBuda.

fotó: Obuda.hu

Szállások

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!