Elkezdődött a Honvéd Főparancsnokság épületének rekonstrukciója

A Dísz tér déli részén 1895-1897 között felépült Honvéd Főparancsnokság neoreneszánsz épületét a Budai Vigadó és a budavári evangélikus templom építésze, Kallina Mór tervezte.

A II. világháborús harcok során az épület tetőszerkezete megsérült, és bár sérülései nem voltak végzetesek, az 1947-től berendezkedő kommunista hatalom emberei ideológiai okokból a helyreállítás helyett rommá nyilvánították, majd fokozatosan visszabontották az első emelet magasságáig. Azóta az épület háborús mementóként áll, 2012-2014 között csak részleges felújítása történt meg.

Most megindul a rekonstrukciós munka, melynek során a Honvéd Főparancsnokság épületét eredeti magasságában építik vissza. Az épület hasznos területe több mint a háromszorosára nő úgy, hogy az egykoron hozzá kapcsolódó Honvédelmi Minisztériumot nem építik újjá.

Az épület napjainkban.

fotó: Nemzeti Hauszmann Program

A Honvéd Főparancsnokság a jövőben látogatóközpontként, a Budavári Palotanegyed kulturális és turisztikai kapujaként működik majd, kiállításokkal, közösségi térrel és gasztronómiai funkciókkal.

Látványterv a Honvéd Főparancsnokság épületéről.

fotó: Nemzeti Hauszmann Program

Az építkezés előtt régészeti feltárásokat végeztek a területen. Az ásatásokon előkerült új leleteket hiteles, korszerű módon be is mutatják a nagyközönségnek. Nemrég a Honvéd Főparancsnokság pinceszintjén a régészek egy kutat találtak, amelyből főleg kerámiakorsókból és poharakból álló, értékes leletek kerültek elő. A leletegyüttes legkorábbi darabjai a késő Árpád-korból származnak, de igazán nagy számban Zsigmond-kori, a 14-15. század fordulójáról, a 15. század első évtizedeiből származó tárgyakra bukkantak a régészek.

A Honvéd Főparancsnokság pincéjében talált kút.

fotó: Nemzeti Hauszmann Program

Az építkezés ideje alatt a Budavári Palotanegyedbe látogatók biztonságának érdekében arra kérik a látogatókat, hogy gyalogosan a Dísz tér irányából a Színház utcán keresztül közelítsék meg a Budavári Palota épületegyüttesét, vagy használják a Tabán felől újonnan kialakított nagy kapacitású lifteket a Csikós udvarban.

Szállások

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!