Grandiózus változások a Gellért-hegyen: múzeum, tanösvény és sikló is épülhet

A park nem csak a pihenés fontos színtere, de turisztikai szempontból is kiemelt helyszín.

A park kiváló adottságai mellett sok körülmény lerontja a park rekreációs értékét, megnehezíti a park fenntartását és használatát. A domborzati adottságok, szintkülönbségek és a nem megfelelő csapadékvíz‐elvezetés miatt fokozott az erózióveszély, illetve nehéz a terület megközelíthetősége és bejárhatósága. A park több épülete és egyes részterületei jelenleg használaton kívül állnak vagy nem látogathatók.

Rövidesen azonban átalakulhat, illetve megújulhat a Gellért-hegyi közpark.

A terület stratégiai tervének egyeztetési változata már elkészült, a nagyszabású munkát a Főváros Önkormányzat és a tervezést bonyolító Budapest Főváros Városépítési Tervező Kft. készítette.

2020 augusztusában online véleményezés keretében több mint ötezer válaszadótól érkezett visszajelzés a Gellért-hegy tervezett fejlesztésével kapcsolatban, a Főváros pedig a következő javaslatot tette a terület jövőképére:

A Gellért-hegy a jövőben olyan terület, ami egyrészt védett természeti területként biztosítja az itt található természeti értékek védelmét; másrészt közparkként – az említett értékek figyelembevétele mellett – kiszolgálja a környező lakosság és az ide érkező turisták rekreációs igényét is, megfelelő külső-belső közlekedési kapcsolatokat biztosítva.

A stratégiai terv összefoglalójából kiderül, hogy a fejlesztés révén

  • megújulhat a gyalogoshálózat,
  • a parki faállomány,
  • fogadótereket alakíthatnak ki,
  • fitneszparkot, természetvédelmi és geológiai tanösvényt hozhatnak létre,
  • megújulhatnak az illemhelyek,
  • új játszótérrel, extrém sportparkkal bővülhet az eddigi létesítmények tárháza.

A tervek között egy múzeum és egy Gellért-hegyi sikló kialakítása is szerepel.

A kozossegitervezes.hu oldalon olvasható a stratégiai terv tervezete, a dokumentumokkal kapcsolatos véleményeket 2021. február 28-ig várják, melyeket a szakértők megvizsgálják, megválaszolják, és lehetőség szerint beépítik a végleges tervdokumentumba.

A 2. körös lakossági egyeztetést követően kerül véglegesítésre a Gellért-hegy stratégiai terve, melyet a Főváros Közgyűlés fog majd megtárgyalni várhatóan 2021 tavaszán. A dokumentum elfogadása esetén az ebben foglaltak szerint végzi majd a Fővárosi Önkormányzat a terület fenntartási és fejlesztési munkálatait, igazodva a rendelkezésre álló fővárosi és egyéb (állami, EU-s) pénzügyi forrásokhoz.

Szállások

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!