Karácsonykor már a megújult Habsburg-kapun sétálhatunk át

Csakúgy, mint a díszes kerítés és a hozzá tartozó lépcső is.

Az akkori építkezések befejező szakaszában, 1905-ben állították fel a kerítés sarkán Donáth Gyula ikonikus, turulmadarat mintázó szobrát, amely a város fölé magasodva, szárnyait repülésre készítve, méltóságteljesen tekint a Duna felé.

Az alkotások ugyan átvészelték a világháborús ostromot, azonban több találat is érte őket. A szobron és a kapun a háborús károk helyreállítását az 1970-es és 1980-as években elvégezték, de az állapotuk azóta sokat romlott. Felújításuk februárban kezdődött el a Nemzeti Hauszmann Program keretében, melynek célja, hogy a Budavári Palotanegyed történelmi helyszínei, műemlékei ismét a terület rangjához méltó állapotban legyenek láthatók.

fotó: Nemzeti Hauszmann Program

A munkálatok idén év végére fejeződnek be, így a látogatók karácsonykor már a megújult kapun sétálhatnak keresztül, és a rekonstruált lépcsőkön juthatnak le a Szent György térről a Savoyai teraszra.

fotó: Nemzeti Hauszmann Program

Donáth Gyula szobrát jelenleg a teraszon felállított, szabadtéri restaurátor-műhelyben javítják a szakemberek, de év végére ezt is visszaemelik eredeti helyére, ahonnan immár megszépülve nézhet le a pesti oldalra.

fotó: Nemzeti Hauszmann Program

A munka részeként felújítják a budai Vár ikonikus díszkútját, a Halászó gyerekek kútját és a környezetéül szolgáló teraszt is. A kutat 1900-ban Senyei Károly készítette, a szoborcsoport egy hatalmas harcsával küzdő két fiút, és egy őket szemlélő kislányt ábrázol. A háborúban megsérült alkotás több költözés után került vissza eredeti helyére, de rossz állapota miatt a szökőkút hosszú évek óta nem működik.

A szakemberek munkájának köszönhetően a kút és a hozzá kapcsolódó terasz is újjászületik az év végéig.

fotó: Nemzeti Hauszmann Program

Szállások

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!