Kolodko-szobrot kapott Ferenc József Budapesten, a Szabadság hídon

Kolodko legújabb alkotása – a Szabadság hídon található miniszobor – utalás lehet arra, hogy a főváros harmadik közúti hídját Ferenc József tiszteletére, az ő jelenlétében, róla elnevezve adták át.

Kolodko Mihály kárpátaljai szobrászművész, aki Ungváron született és anyai ágon magyar származású. Eleinte köztéri szobrokat alkotott, mivel tanulmányait a plan air művészet terén gyakorolta. Legtöbb szobra Ungváron található, de miután 2017-ben áttelepült Magyarországra, itt is megjelentek alkotásai.

A miniszobrairól jól ismert művész készített már pici alkotást többek között Mekk Mesterről, a Kockásfülű Nyúlról, a nagy ho-ho-horgász híres csalijáról, Rejtő Jenő 14 karátos autójától, de Rubik Ernő Rubik Ernő zseniális találmányát, a bűvös kockát is megformálta. Alkotásaival az a célja, hogy viccesen, játékosan, mindig valamilyen csavarral állítson emléket mesehősöknek, hírességeknek vagy művészeknek.

Az egyik leglátványosabb budapesti közúti átkelőre, a mostani Szabadság hídra, 21 pályázat érkezett, és ebből Feketeházy János tervét tartotta a bírálóbizottság a legjobbnak. Érdekesség, hogy a pályázati munka elkészítésében a kor egyik legnevesebb építésze, Lechner Ödön is közreműködött. Az építkezés 1894-ben kezdődött és a kész művet 1896. október 4-én avatták fel.

A hidat 1945 januárjában végül a megszálló német hadsereg robbantotta fel Budapest ostroma idején. Az ostrom után egy ideig egy szovjetek által készített pontonhíd állt a híd romjain, amelyet a jégzajlás sodort el 1946 januárjában. Végül az eredeti tervek alapján újragyártották a híd középső, felrobbantott szakaszát, és 1946. augusztus 20-án az elsőként újjáépített új hidat már Szabadság híd néven nyitották meg a forgalom előtt, és bár beleépítettek egyes, a Dunából kiemelt hídroncselemeket, a felrobbantott híd egyes részei azóta is a Dunában hevernek.

Szállások

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!