Már áll az ország 18 méteres karácsonyfája az Országház előtt

A 18 méter magas, mintegy 4 tonna súlyú ezüstfenyő Veszprém megyéből érkezett Budapestre.

A felajánlott, hatalmas ezüstfenyőt a katasztrófavédelem, valamint a honvédség és a rendőrség munkatársainak közreműködésével vasárnap szállították Budapestre.

A különleges rakomány rögzítését speciális hálóval és rengeteg hevederrel oldották meg. A kifejezetten alacsony építésű félpótkocsira felkötözött fenyőfa végül 4,1 méter magas és 5 méter széles rakományt jelentett. Mivel ez túlméretnek számít, így a nyergesvontatót a rendőrség és az MH Katonai Rendészeti Központ megkülönböztető jelzéseket használó gépjárműveivel biztosították, a felvezetést és a közúti zárást végrehajtva. A közlekedők segítségének és együttműködésének köszönhetően a konvoj az időnként erősen ködös időjárás ellenére problémamentesen jutott el a budaörsi benzinkútig, ahonnan az éjszakai pihenőt követően hétfő kora hajnalban folytatta útját a Kossuth térig.

A Kossuth tér megújulásakor a tervezők már számoltak a fa elhelyezésével, így egy állandó, földbe süllyesztett foglalat is helyet kapott a délnyugati oldalon, amely a hatalmas fát a kialakított hevedercsatlakozók révén erős szélben is képes biztosan tartani.

A fenyőfát egy 130 centiméter magas, 103 centiméter széles, 36 centiméter mély, háromdimenziós hatású, 25 kilogramm súlyú, nyolcágú csillag alakú, meleg fehér színhőmérsékletű, energiatakarékos LED fénnyel világító csúcsdísz ékesíti.

A díszítéshez – a korábbi évekhez hasonlóan – 2500 folyóméter fényfüzért használnak, 16000 darab energiatakarékos, színes LED  izzóval.

fotó: Lakatos Péter | MTI

A szokásoknak megfelelően a fa mellé kerül a betlehemi jászol, mely december 24-én egészül ki a Kisjézussal.

Az Ország Karácsonyfája adventtől vízkereszt napjáig díszíti a Kossuth teret, lebontását követően pedig a faanyagot – tűzifaként – rászorulóknak ajánlja fel az Országgyűlés Hivatala.

A tér és a fa teljes díszkivilágítása advent első napjától, azaz vasárnaptól kezdődik.

fotó: Lakatos Péter | MTI

Szállások

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!