Mégis indít a BKK karácsonyi fénnyel díszített villamost december 16-tól

Az ünnepi villamos egészen 2023. január 8-ig szállítja utasait.

A BKV közleménye szerint az energiakrízis miatt a teljes flotta idén nem indul el, de keresték a megoldást arra, hogy valamilyen módon mégis kedveskedhessenek mindenkinek az év ezen kitüntetett időszakában, és a járatokon utazva is átérezhessék az adventi várakozás időszakának szépségét.

Elindult az Adventi Villamos, idén is közlekedik a Mikulásbusz, a kisföldalattiban neves művészek tolmácsolásában egészen karácsonyig felcsendülő legszebb ünnepi verseink is meghitt pillanatokat szereznek az utazóknak.

Fentieken túl a BKV az idén az energiahatékonyság jegyében díszít fel fényfüggönnyel egy KCSV-7-es járművet. A típus alkalmas arra, hogy plusz energia felhasználása nélkül üzemeltesse a jármű tetején lévő oldallemezről „lehulló” fényfüggönyt, hiszen fékezési energiát visszatápláló rendszer működik a villamoson. Ez az eszköz a mozgási energiát alakítja át elektromos energiává, amit visszatáplál a rendszerbe, illetve az akkumulátorba. Ennek köszönhetően lehetőség van bizonyos mennyiségű led-világítás plusz energia és többletköltség felhasználása nélküli üzemeltetésére.

A Fényfüggönyös Villamos 2022. december 16-án indul és 2023. január 8-ig szállítja utasait. Kivilágítással minden nap kb. 15.30 és 22 óra között közlekedik.

Hétköznapokon a 2-es villamos vonalán, hétvégeken pedig az alábbi menetrend szerint jár:

  • 12.17. – 41 vonalán
  • 12.18. – 56A vonalán
  • 12.24. – nem közlekedik
  • 12.25. – 14 vonalán
  • 12.26. – 2 vonalán
  • 12.31. – 49 vonalán
  • 01.01. – 12 vonalán
  • 01.07. – 19 vonalán
  • 01.08. – 41 vonalán

Mi történt a Fényvillamossal?

A Fényvillamos 2009 óta ragyogja be a fővárost az ünnepi időszak alatt, az idei év azonban más: az energiaválság sokkal tudatosabb megoldások felé irányította a BKV figyelmét. A Fényfüggönyös Villamossal energiahatékony, ám mégis ünnepi fényekkel díszített jármű közlekedhet idén is Budapesten. Erre a célra egy KCSV-7-es típusú járművet választottak, amely a mozgási energiát elektromos energiává alakítja, majd ezt visszatáplálja a rendszerbe és az akkumlátorba, így plusz energia felhasználása nélkül világíthat a jármű tetejéről lehulló fényfüggöny.

Szállások

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!