Megújul az Agrárminisztérium épülete, mutatjuk a látványterveket

A felújítás tervei hamarosan elkészülnek, a kivitelezés nyáron kezdődhet és várhatóan 3 évig tart majd.

A rekonstrukció célja a műemléki értékek hosszú távon is fenntartható megőrzése, ami csak a funkció, a használhatóság szempontjainak figyelembevételével történhet. A több mint száz éves, leromlott műszaki állapotú épület első átfogó felújítása során a kezdetektől ismert és az irodai működést nehezítő szerkezeti hibáját is korrigálni kell, ezért belső traktusainak egy részét elbontják.

A Bukovics tervei szerint helyreállított hátsó- és Alkotmány utcai homlokzat látványterve.

fotó: Steindl Imre Program

A Kossuth Lajos tér elsőként megvalósult középülete az Ybl-tanítvány Bukovics Gyula tervei szerint 1886–1887 folyamán épült fel. Az Agrárminisztérium nagyméretű palotájának kevéssé mozgalmas, neoreneszánsz stílusa a később körülötte emelt épületek pompájához képest már a századfordulón túlzóan szerénynek hatott. Gondok akadtak az épületbelső beosztásával is, mivel számos iroda nem rendelkezett a szabadba nyíló ablakkal.

Ezért 1906-ban tervpályázatot írtak ki külső és belső átalakítására, ám Tőry Emil szecessziós tervei végül nem valósultak meg, csupán egy – a homlokzat számos épületdíszét és szobrászati elemét eltávolító – felújítás, továbbá eseti jelleggel alaprajzi módosítások történtek. Az 1920-as évek elején a rosszul kihasználható irodai terekből fakadó helyhiány miatt a hátsó, Kozma Ferenc utcai szárny kétszintes emelet-ráépítéséről döntöttek, majd 1940–1943 között nagyszabású belső átalakításokkal középfolyosóssá alakították szinte a teljes épületet, és beépítették a tetőtér fennmaradó részét. Mindez azonban csak részben volt képes orvosolni a problémát.

A II. világháborút követően műemléki védelmet kapott épület északi és déli udvarait előadóteremmel, valamint kétszintes garázzsal építették be. Előbbi miatt elbontották a déli udvar toronylépcsőjét, központi udvarát pedig felvonók oda nem illő üzemházaival csúfították el. Belső tereit az egész épületre vonatkozó átfogó koncepció nélkül, eseti jelleggel igazították a változó igényekhez. Leegyszerűsített külső homlokzatát több alkalommal is felújították, azonban belső homlokzatait elhanyagolták.

Nyáron azonban elkezdődhet a Földművelésügyi Minisztérium Kossuth téri épületének felújítása.

Az épület központi belső udvara megnyílik a látogatók előtt.

fotó: Steindl Imre Program

A házat részben lebontják, majd újraépítik, csak műemléki szempontból értékes részei maradnak meg eredeti anyagukban.

A passzázs Kossuth Lajos tér felőli bejárata.

fotó: Steindl Imre Program

A hátsó homlokzat ortogonális képe. Rózsaszínnel jelölve az utólag átépített homlokzati architektúra és a két utólag ráépített szint.

fotó: Steindl Imre Program

Szállások

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!