Négyszemélyes székeken utazhatunk majd a Zugligeti Libegőn

Rövidesen kezdődik a több mint 50 éves Zugligeti Libegő átépítése.

Ahogy arról a CsodalatosBudapest.hu oldalon már korábban beszámoltunk a közbeszerzési pályázaton Európa két legnagyobb felvonóépítő cége a Leitner és a Doppelmayr indult – az előbbi az MNT Systems Kft. az utóbbi a Swietelsky Vasúttechnika Korlátolt Felelősségű Társasággal közösen.

A rekonstrukcióhoz kapcsolódó tervezési és kivitelezési munkákat az MNT Systems Kft. végzi közel 3,6 milliárd forint értékben, derítette ki a magyarepitok.hu az uniós közbeszerzési közlöny adataiból. A nyertes ajánlattevő feladata az elvi építési engedélyhez illeszkedően a tervezési feladatok ellátása, a jelenlegi libegő elbontása, és az új létesítmény építése az új pályaparaméterek alapján.

Az új libegő ugyanúgy egyköteles, körforgalmú pályán halad majd mint a jelenlegi.

A kötélpálya teljes hossza 1 056,35 folyóméter, a nyomtáv 5,20 méter, és 76, egymástól közel 30 méterre elhelyezkedő 4 személyes szék halad majd rajta körbe-körbe. A két állomása közötti magasság különbség 262,26 méter.

A teljes nyomvonalon összesen 11 új acélszerkezetű oszlop készül, amelyek távolsága a terep függvényében 140-160 méter között változik. Az oszlopok magassága is változó, de jellemzően 16-19 méteresek lesznek. A pálya megépítésével párhuzamosan elvégzik a létesítményhez tartozó elektromos kábelek fektetését is.

A négyülésesre tervezett Libegő alkalmas lesz kerékpár szállítására is, és kerekesszékkel közlekedők is kényelmesen utazhatnak vele.

A Zugligeti Libegőt 1970. augusztus 20-án adták át, s rövid idő alatt igazi látványossággá vált. Az építkezést 1969. március 24-én kezdték meg. A speciális drótkötelet és a függőszékeket Ausztriából szerezték be, de amit lehetett idehaza állítottak elő, vagy helyben oldottak meg. Hogy a János-hegyi kötélpálya név ne ijessze el az utasokat, kiírtak egy ötletpályázatot az új eszköz nevére. Mivel már erre több tízezren adtak névjavaslatokat, maga a névadási kampány is segített a kezdeti népszerűsítésben. A nyertes a Lebegő volt, ebből alkották meg a Libegőt.

Szállások

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!