Októberig hétvégenként ingyenes a kerékpárszállítás a BKK járatain és a HÉV-en

A Budapesti Közlekedési Központ és a MÁV-HÉV Zrt. meghosszabbítja a hétvégi díjmentes kerékpárszállítást az arra alkalmas járműveken, amit az aktuális járványhelyzet, valamint a tavasszal megnövekedő biciklis forgalom indokol.

A szolgáltatás célja, hogy a fővárosban közlekedőket – a Budapest Restart programmal összhangban – az egyéni gépjárműhasználat helyett az utazási módok kombinálására ösztönözze. Ha a nap során valakinek több helyszínre is el kell jutnia, vagy hosszabb távot tenne meg kerékpárral, a szolgáltatás igénybevételével lerövidítheti és kényelmesebbé teheti utazását. Ajánlott a kerékpárszállítás igénybevétele rossz idő, defekt, meredekebb emelkedők vagy akár Budapest környéki biciklis kirándulások esetén is.

A legfontosabb tudnivalók a kerékpárszállításról:

  • A szállítandó kerékpár mérete nem haladhatja meg a 180 x 130 x 70 centimétert.
  • A piktogrammal megjelölt járművek/kocsik alkalmasak a szállításra.
  • Hétköznapokon a kerékpárszállítás továbbra is díjköteles: a biciklit vonal- vagy gyűjtőjegy érvényesítésével vagy kerékpárbérlettel lehet szállítani, és a személyszállításért is fizetni kell.
  • Aki rendszeresen használja a közösségi közlekedés kerékpárszállítási szolgáltatását, annak havi 540 Ft-ért érdemes kerékpárbérletet váltani.

Mely járművek alkalmasak kerékpárszállításra?

A villamoskocsik mintegy harmadán lehet már kerékpárokat szállítani. A Tátra-típusú járművek alkalmasak erre, amelyek elsősorban a budai fonódó hálózaton – a 17-es, a 41-es, az 56-os, 56A, az 59-es 59A, 59B és a 61-es villamosvonalon –, a pesti oldalon pedig az 1-es, a 12-es, 14-es, valamint a 28-as vonalán közlekednek. Utazhatunk kerékpárral továbbá a HÉV szerelvényeken, a fogaskerekűn, a D14 hajón, valamint a 77-es trolibuszon. A buszjáratok közül járműtípustól függően a 65-165-ös és a 212-es járatokra szállhatunk fel biciklivel.

Kivételt képez a hétvégi díjmentesség alól a H7-es HÉV, ahol a Kvassay híd felújítási munkái miatt jelenleg nehezebb körülmények között lehet utazni, ezért a szolgáltatók nem szeretnék többletforgalommal terhelni a vonalat.

A járványveszély időszaka alatt különösen ajánlott a kerékpározás, hiszen alacsony a fertőzésveszély kockázata, a mozgásnak pedig fontos egészségmegőrző hatása van. Mindezek mellett a biciklizés környezeti hasznot is termel, hiszen mind a zaj-, mind a légszennyezést mérsékli, ha valaki saját gépkocsija helyett kerékpárral indul útnak.

Szállások

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!