Őszi színorgia a Várkert Bazárban, Budapest világörökségi kertjében

A Budai Várnegyed 1987-ben került a világörökségi helyszínek listájára, ahol séta közben igazi időutazás részesei lehetünk.

Hiszen a Várnegyed  sokkal több szemet gyönyörködtető épületek és kanyargó utcák, hangulatos terek együttesénél. Számos hihetetlen, különleges és meghökkentő történet, épület és helyszín rejtőzik a sok száz éves  falak mögött és alatt.

Ezek egyike az 1875-1883 között Ybl Miklós tervei alapján  Erzsébet királyné kedvéért létrehozott épületegyüttes, a Várkert Bazár.

Az 1875-1883 között, Ybl Miklós tervei alapján épült neoreneszánsz Várkert Bazár a Világörökség része, ugyanakkor 1996 óta a világ száz legveszélyeztetettebb műemlékének egyike volt.

Eredetileg kereskedelmi funkciót töltött be, majd később műtermek, kiállítások, különböző iskolák helyszínéül szolgált. A második világháborúban súlyos károkat szenvedett Várkert Bazár területén 1961-től a budai Ifjúsági Park működött, az életveszélyessé vált épületegyüttes 1984-es bezárásáig. Ezt követően, bár számos elképzelés született hasznosításáról, a Várkert Bazár közel harminc éven át kihasználatlanul állt. A kormány 2011. október 19-én döntött a Várkert Bazár teljes rekonstrukciójának megkezdéséről. A felújítás első ütemében megújult az Ybl tervezte épületegyüttes, amelyet 2014. április 3-án adtak át a nagyközönségnek.

A felújítás során mindent, amit lehetett, korhű módon rekonstruáltak, így a Zsolnay majolikával díszített kupolát is.

A felújított Várkert Bazár neoreneszánsz kertjében lett újraállítva a Triton-kút.

A nagy kerek vízmedence közepén álló alkotásról kettő archív kép maradt csak fent, erről rekonstruálta újra Csák Attila restaurátor-, szobrász- és grafikusművész.

“Tritón a görög mitológiában Poszeidón tengeristen és Amphitrité ókeanisz (vagy Prométheusz és Kelainó pleiasz) fia, félig ember, félig hal tengeri istenség. E jellemzőjében igen hasonló a Bérósszosz által leírt Óannészhez, akinek alakja azonban az akkád U’anadapa és a sumer U’an mítoszaiból származik, vagyis igen régi. Testvérei Bentheszikümé és Rhodé. Kagylókürtjébe fújva adja ki parancsait a vizeknek, ennek hatására a hullámok felcsaptak vagy lecsillapodtak. Lányai a sellők, legismertebb közülük Pallasz, aki együtt nevelkedett Athénével. Segítette az argonautákat. Elpusztította Miszénoszt, aki azt állította, hogy jobb kürtös az isteneknél. Euphémosznak ajándékozott egy rögöt, amit az argonauták kalandjának végén a tengerbe hajított az Argóról, ebből keletkezett Théra szigete.”

Ferenc József felesége, Erzsébet királyné, azaz Sisi imádta a Várkert Bazárt.

Sokszor hajóval jött ide, majd a Bazár északi oldalán sétált fel a budai Várba. A Várkert Bazár területén napjainkban kiállító terek, multifunkciós rendezvénytér, neoreneszánsz kert szolgálja a szórakozás, a kulturált kikapcsolódás, és a találkozás lehetőségét.

Szállások

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!