Pest megye 20 építészeti és természeti kincse

Ez a húsz építészeti és természeti ékesség egyfajta keresztmetszet, amely lefedi az egész régiót és megmutatja a megye táji, történeti, kulturális sokszínűségét.

A Börzsöny csúcsaitól az Alföld síkjáig, a Zsámbéki-medencétől a Gödöllői-dombságig, a Dunakanyartól a Tápió mentéig vezető virtuális túránk között vannak országosan ismert értékek, és olyanok is, amelyekre talán eddig kevesebb figyelem jutott.

Börzsönyi kisvasút

A börzsönyi kisvasút – a kifejezés a Szob–Márianosztra vonalat jelöli – tulajdonképpen két önállóan létezett vonal összekötéséből jött létre.

Szent Mihály öregtemplom Budajenő

Budajenő határában, a Budai-hegység szélén áll egy puritán egyszerűségében is megkapó, fehérre meszelt falú középkori templom.

Református Nagytemplom Cegléd

Cegléd belvárosában emelkedik a magyarországi templomépítészet egyik legjelentősebb alkotása, a Református Nagytemplom.

Gödi-sziget, a Homok-sziget

A Gödi-sziget, amit a parttól egy több száz méter hosszú holtág, a Duna-mellékág választ el, homokos partjának köszönhetően az egyik legkedveltebb természetes fürdőhely a folyó Dunakanyar és Budapest közötti szakaszán.

Szigetorr Kisoroszi

A természetes környezet csodálatos panorámával társul a Szigetorról, hiszen a Duna egyik oldalán a Börzsöny hegyei, a másik oldalon a Visegrádi-hegység és a Fellegvár, a szigetcsúcs végéről pedig
szinte az egész Dunakanyar belátható.

Fóti római katolikus templom

A már messziről feltűnő, szó szerint ragyogóan tündöklő templomot Ybl Miklós tervezte, 1855-ben készült el.

Gödöllői Királyi Kastély

Az ország egyik legszebb barokk kastélyát Grassalkovich Antal kezdte építtetni. Az épület, elkészülte után, egyedi építészeti megoldásainak köszönhetően mintaként szolgált a magyar barokk kastélyok számára.

Zsámbéki romtemplom

Zsámbék romjaiban is impozáns temploma 1220 körül épült későromán-koragótikus stílusban. A magyar építészettörténet kiemelkedő emléke.

Viadukt Biatorbágy

A Budapest–Bécs fővonal kiépítésekor, 1884-ben épült a jobb vágány hídja, a vasútvonal két vágányra bővítésekor, 1898-ban pedig a bal vágány völgyhídja a Füzes patak fölött.

Blaskovich Múzeum Tápiószele

A Blaskovichok gyűjteménye sok tekintetben kiemelkedő: vadászati, fegyver és pipa gyűjteményük országosan is jelentős, a festmények között megtalálhatók Barabás Miklós és Lotz Károly munkái, és egyedülálló a világhírű versenyló, a tápiószentmártoni ménesben született Kincsem itt található emlékanyaga.

Megyeháza Budapest

A Megyeháza épülete napjainkban is a reformkori hangulatot idézi, így nem véletlen, hogy számos híres magyar film, mint például a A kőszívű ember fiai, A Hídember és A napfény íze című film egy-egy
jelenetét is ott forgatták

Zámorhegyi remeteség Pusztazámor

Pest megye kevésbé ismert, de igencsak érdekes látnivalója a 18. században épült zámorhegyi remeteség
a megye nyugati határán, Pusztazámoron.

Öregtemplom Hévízgyörk

A hévízgyörki középkori templom fontos Árpád-kori eredetű műemléke Pest megyének.

Pátyi pincesor

A pátyi pincesor a hajdan legendás budai szőlő- és borkultúráról tanúskodik.

Ócsai Református Műemléktemplom

Az egyedülálló, román stílusú, három hajós, kéttornyú, kváderköves homlokzatú bazilika 1996-ban Európa Nostra-díjat kapott.

Szobi révátkelő

A szobi révátkelő évszázadokon keresztül forgalmas hely volt. A Szobot a túlsó parttal, a mai 11-es főúttal összekötő komp helyén a középkorban már működött átkelő – vámot is szedtek utána, sokáig a márianosztrai pálosoké volt a szobi rév jövedelme.

Nagyboldogasszony Szerb Ortodox Templom Ráckeve

A templomot a 15. században a török elől idemenekülő rác telepesek építették. A középkori épületet békés hangulatú templomkert veszi körül, melyben a templomtól elkülönítetten emelt, barokk harangtorony áll.

Csergezán Pál-kilátó Páty

A leginkább széltő duzzadó vitorlára emlékeztető kilátó 2004-2005-ben épült, kilátószintjére kereken 100 lépcső vezet.

Hungaroring Mogyoród

A Hungaroring nehéz és technikás pálya: sok rajta a kanyar, kevés az egyenes szakasz. A mogyoródi pálya egyike azoknak, amelyek folyamatosan szerepelnek a Formula-1 versenynaptárában.

Kopasz-hegy Márianosztra

A Börzsöny déli részének hegyei különös, kúpos formájuknál fogva azonnal magukra vonzzák a tekintetet. E vulkanikus eredetű csúcsok közül is kitűnik a Márianosztra fölötti Kopasz-hegy.

Szállások

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!