A Cziffra György-emlékév alkalmából szabadtéri fotókiállítás nyílt a Várkert Bazárban

Cziffra György regénybe illő pályáját tárja elénk a december elejéig ingyenesen megtekinthető kiállítás a Várkert Bazárban.

Árnyékból a fénybe címmel szabadtéri emlékkiállítás nyílt a Cziffra György-emlékév és a Várkapitányság együttműködésében a Várkert Bazárban, a Glorietthez vezető északi rámpán.

A Liszt Ferenc-díjas zongoraművész születésének 100. évfordulóját Magyarország hivatalosan emlékév keretei között ünnepli, és az UNESCO nemzetközi szervezete is felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába.

A világhírű magyar zongoravirtuóz, Cziffra György (1921–1994) életében nélkülözés és bőség, üldöztetés és ünneplés egyaránt akadt.

A cigányzenész családból származó fiatal Cziffrának Dohnányi Ernő segített bejutni a Zeneakadémiára, ahol rajta kívül Weiner Leó, Ferenczy György és Keéri-Szántó Imre voltak a tanárai. Besorozták, harcolt a II. világháborúban, szovjet fogságba esett, megszökött, hazatért, és 1945 után a pesti éjszaka bárjaiban zongorázzon megélhetéséért. 1950-ben próbált külföldre menekülni, de elfogták, és feleségével együtt bebörtönözték. 1956 sikerült emigrálni végül és Franciaországban kezdett új életet, mely elindította a megérdemelt világhír felé. A világ ünnepelt zongoravirtuózként ismerhette meg, a Japántól Argentínáig a legnagyobb koncerttermekben lépett fel. A tehetségek támogatására alapítványt hozott létre és mesterkurzusokkal is segítette a fiatal generációt. Karmester fia, ifj. Cziffra György korai halála után azonban már nem vállalt nyilvános szerepléseket.

A szabadtéri kiállítás bemutatja a művész életútját. Olvashatunk róla történteket, kritikákat, valamint az életmű utóéletét is felvillantja a Cziffra Alapítvány története, Balázs János munkássága, a Cziffra Fesztiválok számos dokumentuma és a művész születésének centenáriumát ünneplő Cziffra100 is.

Szállások

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!