Budapest térképét idézi a Margit-sziget megújult virágágyása

Budapest 150. születésnapja alkalmából a Margit-szigeten mostantól egy megújult virágágyással találkozhatnak az idelátogatók. A Centenáriumi emlékmű körüli több, mint tízezer sárga-kék-piros egynyári virág szimbolizálja Buda, Óbuda és Pest színeit az évforduló alkalmából.

A Margitsziget déli körforgalmában, a zenélő szökőkút előtt álló Centenáriumi emlékmű Budapest egyesítésének 100. évfordulójára készült, Kiss István Kossuth-díjas szobrászművész alkotása. A 4,5 méter magas, kívülről sima felületű, csavart bronz szobor belső oldala a magyar történelmet idéző domborműveket tartalmaz, a centenáriumi átadás idején is Budapest utcáit szimbolizáló andezitcsíkok vették körül.

A 2023-as megújulása során ismét Budapest térképét idézi az emlékmű körüli virágágyás. A városrészek egyesülésének 150. évfordulója alkalmából az akkor egyesült három városrész színeit jelképezik a háromszínű, egynyári virágok, a közepén látható kockakőből kirakott Dunán pedig bárki végigsétálhat.

Buda sárgáját többek között kúpvirág (Rudbeckia hirta ’Botond’) és bársonyvirág (Tagetes erecta ’Marvel Gold’) adja. Óbuda kék ágyásába lisztes zsályát (Salvia farinacea ’Mauritius’), verbénát (Verbena rigida), és petúniát (Petunia x hybrida ’Sanguna Cobalt Blue’) is ültettünk, Pestet pedig piros virágú növényekből alakították ki FŐKERT Kertészeti Divíziónk munkatársai, például rézvirágokból (Zinnia x hybrida ’Mondo Scarlet’) és kakastaréjokból (Celosia plumosa ’Főnix’).

Fotók:

Szállások

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!