Filozófusok kertje – a Gellért-hegy rejtett gyöngyszeme

A Filozófusok kertje a Gellért-hegy kevésbé ismert parkja, ahonnan pazar panoráma nyílik a városra.

A liget nevét Wagner Nándor 1997-ben készített szoborcsoportjáról  – Filozófiai Kert – kapta, melyet 2001. október 18-án állították fel az 1902-ben épült Gruber József víztározó tetején elhelyezkedő parkba.

A nagyváradi születésű, Japánban elhunyt szobrászművész alkotása az öt szellemi irányzat harmonikus együttélését ábrázolja.

Az öt alak, akiktől világvallások eredeztethetők: a fekvő Ábrahám, tőle balra Ekhnaton, akinek a nevé­hez fűződik az ókori Egyiptom legje­lentősebb politikai és vallási reform­ja, a Napkorong tisztele­tének, mint monoteista államval­lásnak a bevezetése. Tőle balra áll Jézus Krisztus, Buddha és Lao-Ce.

A kör közepén a közös istenséget jelképező fénylő gömb található, szimbolizálva az összekötő kapcsolatot a vallások között. A körben lévő személyek a középen elhelyezkedő fénylő gömböt nézik. A kör a világmindenséget, a gömb az istent jelképezi. A körben elhelyezett szobrok háttérben Gandhi, Bódhidharma, és Assisi Szent Ferenc szobra áll.

A szoborcsoport 1977-ben készült Japánban három példányban. Az alkotó Budapest mellet New Yorknak és Tokiónak is ajándékozott egyet. Wagner Nándor életének utolsó 15 évét a szoborcsoport megalkotásával töltötte. Koncepciója az volt, hogy egy középpontban felállítsa olyan személyiségek szobrát, akiknek léte és munkássága a mai napig sokak számára meghatározóan hat. Az alkotó 1997-ben elhunyt, adományozási szándéka végül felesége segítsége által valósult meg.

Innen pár méterre Buda királyfi és Pest királykisasszony szobra áll, melyen egymásra találásuk szemtanúi lehetünk.

Ez a helyszín remek lehetőséget kínál a látogatóknak arra, hogy elmerüljenek a filozófiai gondolkodásban és egy gyönyörű környezetben inspirációt merítsenek. Ha valaki el szeretné kerülni a városi zajt és a hétköznapi stresszt, a Filozófusok kertje a Gellért-hegyen egy ideális helyszín lehet a pihenésre és a gondolkodásra.

Az autóval érkezők közel, rögtön a park mellett tudnak parkolni, de tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető.

Szállások

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!