Március 15-én ingyenes, családi programok a Budavári Palotanegyedben

A Várkert Bazár, a Csikós udvar és a Lovarda is helyet ad március 15-én a programoknak, amelyek egész napos élményt kínálnak a látogatóknak.

Szabadtéri kiállítás, rajzfilm-vetítés, megelevenedő történelem, kézműves foglalkozások és interaktív gyerekjátékok, fegyverbemutató és lovas huszárok, valamint a huszárzenekar fúvósai várják a családokat a nemzeti ünnepen a megújuló Budavári Palota több helyszínén.

Várkert Bazár

A Várkert Bazárban a programok a Petőfi 200 emlékév szellemében a János vitéz köré épülnek. Szabadtéri kiállításként láthatók, Gyere ki a partra címmel, a Kisképző diákjainak válogatott vizuális alkotásai, amelyek a János vitéz elbeszélő költeményének részleteit mutatják be a mai fiatalok szemszögéből.

A kiállításhoz múzeumpedagógiai foglalkozás is kapcsolódik: a Verseljünk képekben – Újra itt van János vitéz című eseményen a 9-12 éves korosztály számára nyílik lehetőség, hogy átélje a költészet fantáziavilágának képekbe való átültetését, és megismerkedjen többféle kollázs-, rajz- és festési technikával.

Aki még több János vitéz-élményt szeretne, annak lehetősége lesz megnézni Jankovics Marcell rajzfilmklasszikusát is. A kalandos tündérmese nemcsak kihagyhatatlan gyerekmozi, hanem képzőművészeti bravúr is, hiszen látványvilága a szecesszió, a pop art és a magyar népi díszítőművészet sajátos ötvözete.

Március 14., 19.00 Irodalmi szerelmek: Petőfi Sándor (belépőjegy 2900 Ft)
Március 15., 19.00 János vitéz – Élőzenés táncköltemény (belépőjegy 4900 Ft-tól)

Ingyenes családi programok március 15-én:

  • 10.00 János vitéz — Jankovics Marcell rajzfilmklasszikusa
    Helyszín: Várkert Bazár, Testőrpalota (1013 Budapest, Ybl Miklós tér 2.). Előzetes regisztráció szükséges.
  • 10:00; 11:30 Verseljünk képekben — Újra itt van János vitéz
    Helyszín: Várkert Bazár, Testőrpalota (1013 Budapest, Ybl Miklós tér 2.)
    Találkozási pont: Várkert Bazár, Oroszlános kapu, a Gloriette alatt.
    A részvétel ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges.
  • Gyere ki a partra
    A szabadtéri kiállításon a Kisképző diákjainak válogatott vizuális alkotásai láthatók, amelyek a János vitéz részleteit mutatják be a mai fiatalok szemszögéből.
    Helyszín: Várkert Bazár, Déli panorámaterasz

Lovarda

Az újjászületett Lovarda épülete kézműves foglalkozásoknak ad helyet, ahol ünnepi kokárdák, pálcás lovacskák vagy huszáros ujjbábok készülhetnek. Toborzó harangjáték ismerteti meg a gyerekekkel a huszárok csengőjelzéseit, és ismert huszárnóták csendülnek fel kis harangok segítségével. A huszár hajszában falovacskán kell teljesíteni az akadálypályát, Gábor Áron rézágyújához pedig ágyúgolyókat kell eljuttatni egy labirintuson.

10:00—17:00 Kézműves foglalkozások
Ünnepi kokárdák, rafia sörényes pálcás lovacska bábok, huszár ujjbábok és tavaszi ablakdíszek készítése a Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága közreműködésével. A részvétel ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges.

Interaktív játékok

  • Toborzó harangjáték: A harcok során a huszárok időnként csengőkkel adtak le jelzéseket, instrukciókat, hogy a közelben lévő ellenséges seregek ne érthessék a hadmozdulatokat. A kis huszárok ismert huszárdalokat hallgathatnak meg és játszhatnak le kis harangok segítségével.
  • Huszár hajsza: Minden huszár leghűségesebb barátja a lova. A huszár növendékeknek falovacskán galoppozva kell teljesíteniük a furfangos akadálypályát, ahol kitűzhetnek egy hatalmas kokárdát.
  • Gábor Áron rézágyúja: Mit sem ér egy rézágyú, ha nincs hozzá muníció. A mókás feladatban ágyúgolyókat kell eljuttatni az ágyúkhoz egy kalandokkal teli labirintuson.

A részvétel ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges.

Csikós udvar

A Csikós udvaron fegyverbemutató, a régmúlt katonai hagyományai várják a családokat. Az látogatók az Élő történelem improvizációs előadásain ismerhetik meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc budai Várhoz köthető eseményeit és történelmi szereplőit, ahol a közönség ötletei is hozzájárulhatnak egy-egy jelenet megszületéséhez. A fúvós huszárzenekar előadásában térzenét lehet hallgatni, és megcsodálhatják a látogatók a Budavári Palotanegyedben járőröző lovas huszárokat.
A családi események ingyenesek, de több programnál előzetes regisztráció szükséges.

10:30-17:00 Huszártábor

  • A Budai 2. Honvédzászlóalj hagyományőrző csapata toborzó, harcászati és tüzérségi bemutatója és gyalogsági díszjárőr szolgálata.
  • Fegyver és harcászati bemutató szemlélteti a honvédsereg fegyverzetét.
  • Toborzó: Kardos verbunk, gyerektoborzó és alapkiképzés fakardokkal, fapuskákkal, ajándék papírcsákókkal.
  • Honvéd díszjárőr szolgálat teljes korhű menetfelszereléssel a Budavári Palotanegyedben.
  • Tüzérségi pont bemutatója ágyúkkal.

11:30; 15:00 Fegyverbemutató
A kardcsörtetéstől hangos fegyvernemi bemutatón a fegyverzetet, a harcászati módokat és a régmúlt katonai hagyományait mutatják be a jövő nemzedékének.

10:00; 12:00; 13:30; 16:00 Élő történelem — Improvizációs előadás
A Momentán Társulat Katona Csaba történésszel idézi fel az 1848–49-es forradalom és szabadságharc budai Várhoz köthető eseményeit és történelmi szereplőit. Az interaktív előadással a magyar történelem legizgalmasabb pillanatait és legjelentősebb alakjait elevenítik meg és hozzák testközelbe a közönség ötleteiből táplálkozva.

14:30; 15:30 Ünnepi fúvószenekari koncert
A Zenélő Budapest Huszárzenekarának műsora

Lovas huszárjárőr-szolgálat
A Budavári Palotanegyedben feltűnő huszárok az 1848–49-es forradalom és szabadságharc korát idézik. A Magyar Köztársaság Nemzeti Lovas Díszegység és a Magyar Huszár és Hagyományőrző Szövetség lovashuszárai teljesítenek szolgálatot honvédelmi hagyományaink és kulturális értékeink megőrzésének jegyében.

A Csikós udvar összes programja ingyenes, előzetes regisztráció nem szükséges. Rossz idő esetén a programokat a Lovardában tartják. A helyszín korlátozott befogadóképessége miatt lehetséges, hogy várni kell a belépésre.

Budai Várséták

Nem engedünk a ’48-ból – történelmi séta
Vezetett séta az 1848-49-es forradalom és szabadságharc helyszínein a budai Várban.
Indulás helyszíne: De la Motte–Beer-palota (1014 Budapest, Dísz tér 15.)
Időpontok: Március 15. 11:00; 11:30; 14:00; 14:30, március 18. 11:00, március 19. 11:00
A részvétel ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges

Szent István-terem

Március 15-én ingyenesen látogatható a megújuló Budavári Palotanegyed történelmi díszterme. Az érdeklődők megtekinthetik az újjászületett Szent István-terem iparművészeti csodáit és a hozzá tartozó kiállítást, valamint a Hauszmann-sztori című tárlatot.  A várható nagy érdeklődés miatt javasolt az előzetes online időpontfoglalás, csak korlátozott számban lesz lehetőség a helyszínen is belépőt váltani.

Szállások

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!