Múzeumok éjszakája – megannyi budapesti program a jubiláló rendezvényen

Huszadik alkalommal rendezik meg 2022. június 25-én hazánk legnagyobb kulturális rendezvényét, a Múzeumok éjszakáját.

A hagyományosan a nyári napfordulóhoz legközelebb eső hétvégén zajló rendezvényre a kiállítóterek és gyűjtemények koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi programokkal, valamint számos meglepetéssel készülnek.

Nekünk, látogatóknak, nincs más dolgunk, mint megvásárolni a karszalagot és ellátogatni annyi helyszínre, amennyi csak belefér ebbe a varázslatos éjszakába.

Jó hír, hogy a BKK a helyszínek megközelítésére hét különböző útvonalon közlekedő Múzeumbuszt indít, amelyek a rendezvényre szóló karszalaggal további díj fizetése nélkül vehetők igénybe. A nosztalgiajáratok használatához viszont nem elegendő a karszalag, azokra külön jegyet kell vásárolni.

A teljesség igénye nélkül íme 10 budapesti helyszín, mely biztos meghozza a kedvet, hogy  tovább kalandozzunk a kiállítóhelyek között..

Hadtörténeti múzeum

Az állatok lesznek a középpontban a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban: 18 órától éjjel 1 óráig tartó rendezvényen kutyák, lovak, galambok töltik meg a Kapisztrán téri épületet, és az az előtti teret is. Lesz többek között huszárjárőr felvonulás, látványos kutyás bemutató, pódiumbeszélgetések, s természetesen a múzeum Kerepesi úti hangárában a megszokott módon a Hadtörténeti Intézet és Múzeum haditechnikai gyűjteményét i meg lehet tekinteni.

Budavári Palotanegyed

A Budavári Palota déli összekötő szárnyában komolyzenei kíséret mellett fedezhetik fel az érdeklődők új pompájában a Szent István-termet és a Palotanegyed egykori és mai újjászületését bemutató A Hauszmann-sztori című kiállítást. A Várkert Bazár Gloriette-hez vezető rámpáján idézi meg közös balatoni emlékeinket. Budai Várséták is indulnak. A Múzeumok éjszakája napján nyílik a Hódolat az üvegnek (Hommage á Glace) című tárlat, amely a 18. századi üvegművesség tárgyaitól a kortárs művészi alkotásokig mutat be válogatást több héten keresztül a Dísz téren található De la Motte-Beer-palotában.

Pénzmúzeum

Idén új résztvevővel is bővült a Múzeumok Éjszakája. A gyönyörűen felújított Pénzmúzeumban, a karszalagunkkal megnézhetjük többek között A Pénz útja állandó kiállítást, a Bankjegylabort az MNB szakembereinek segítségével, és kézműves foglalkozásokon is részt vehetünk a pénz világában. De lesz Selfiebox is és hangulatkoncert a korzón.

Fiumei úti sírkert

Tematikus sétákkal és ingyenes szabadtéri koncerttel várják a látogatókat szombaton a Fiumei sírkertben. Emellett 14 és 20 óra között nyitva lesznek a nagy mauzóleumok, amelyek az év többi napján csak vezetett séták során látogathatók, így az érdeklődők ezen a napon szabadon megnézhetik Kossuth Lajos, Deák Ferenc és Batthyány Lajos sírépítményének belső tereit. Sötétedés után zseblámpás hangulatséták indulnak Angyalok útján címmel.  A Csík Zenekar esti koncertjén felhangzik majd többek között József Attila Születésnapomra című verse és Petőfi Sándor Temetőben szól az ének című költeménye, valamint a Te majd kézen fogsz és hazavezetsz című dal is.

Közlekedési Múzeum

A Múzeumok éjszakáján különleges vezetések tárják fel a május végén nyílt Volt egyszer egy Északi.a történet folytatódik című tárlat legérdekesebb kincseinek történetét. Az éjszakán irodalmi különjárat is közlekedik az Astoria és az Északi járműjavító között, a 9-es busz vonalán. Az Északi járműjavítóban a délutáni családi programokon a legkisebbek Legóból építhetnek belsőégésű V8, boxer és sor 4-es motorokat, de akár saját terveik modelljeit is elkészíthetik. A tárlatvezetéseken kiderül, milyen közlekedési eszközöket használtak egykor, a Poggyász mesék keretében bőröndökön, csomagokon, az utazáshoz nélkülözhetetlen tárgyakon keresztül ismerhetők meg a múzeumi gyűjtemény járművei.

Markó utcai börtön és a Fővárosi Törvényszék

A börtönbe a bíróságon át vezet az út címmel idén először nyitja meg közösen a kapuit a Fővárosi Törvényszék (FT), valamint a Markó, azaz a Nagy Ignác utcai börtön a Múzeumok éjszakáján. A látogatók az első órában a Fővárosi Törvényszék esküdtszéki termében hallgathatnak meg egy rövid előadást az épület, beleértve a tárgyalóban látható Feszty-táblaképek történetéről, majd megtekinthetik a törvényszéken kialakított bíróságtörténeti kiállítást, végül pedig az FT könyvtárában ismerkedhetnek meg a helyben kiállított könyvritkaságokkal. Ezután lekísérik a vendégeket a börtönbe nyíló kapuhoz, így a látogatók azon a belső átjárón keresztül juthatnak át a Nagy Ignác utcai börtönbe, amelyen át ez idáig kizárólag a büntetés-végrehajtási intézet munkatársai, valamint a rabok közlekedtek. Az érdeklődők megtudhatják többek között, hogyan néz ki belülről egy rabszállító autó, hol töltik a fogvatartottak az életüket, megismerhetik az őrök munkáját, valamint a szolgálati kutyákat.

Természetrajzi Múzeum

Vezetésekkel, előadásokkal, UV-lámpás sétával, gyermekfoglalkoztatóval és egyéb programokkal várja a látogatókat a Múzeumok éjszakáján, június 25-én a 20. születésnapját ünneplő ELTE Természetrajzi Múzeum az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) lágymányosi campusán. Az Optikai csalódások, matematikai vigasztalások programok egyszerre mutatják meg, hogyan működik az emberi agy és a matematika, a Múlt és Jövő találkozása: modern vizsgálati eljárások az antropológiában című előadás pedig az antropológiai és paleopatológiai kutatások új távlatait ismerteti meg. A Zoocsodák foglalkozásokon megtudható például, milyen állat rejtőzik a legendás egyszarvú mögött vagy hogy miként keletkezik az igazgyöngy és a bíborfesték; az Ásványok az éjszakában című UV-(zseb)lámpás vezetés pedig az Ásvány- és Kőzettár világító ásványait mutatja be.

Terror Háza Múzeum

Az állandó kiállítás mellett rendhagyó történelemórákkal és hajnalig tartó nyitvatartással várja a látogatókat a Múzeumok éjszakáján, szombaton a Terror Háza Múzeum. Apor Attila történész 19 órakor Slachta Margit, “a legmodernebb magyar nő” életútját idézi fel, Balogh Gábor történész 20 órától Magyarország újabb kirablása 1945 után címmel ad elő, László Bernadett történész pedig 21 órától az 1945 utáni kommunista hatalomátvétel történetét ismerteti meg az érdeklődőkkel. Farkas Sebestyén történész 22 órakor kezdődő előadásának témája az 1944-1945-ös magyarországi szovjet terror lesz, majd 23 órától Lakatos Dorina történész Nők az ÁVH-ban című rendhagyó történelemórája zárja az előadások sorát.

Képzőművészeti Egyetem

A diplomamunkákat bemutató kiállítások, szakmai előadások és táncperformansz mellett a nemrég felújított Lotz Károly- freskókat is meg lehet tekinteni a Magyar Képzőművészeti Egyetem programjában, három helyszínen. Az egyetem Andrássy úti főépületében a Best of Diploma című kiállítás az idén végzett hallgatók diplomamunkáiból mutat be válogatást a Barcsay-teremben és az aulában. Lotz Károly frissen restaurált freskóit Lázár Eszter művészettörténész, Képzőművészet-elmélet Tanszék oktatója mutatja be két alkalommal a nap folyamán, de az egyetem könyvtára és gyűjteménye is megnyílik a látogatók előtt. Szabó Attila az Európai Egyetemek projektről tart előadást, az Anatómia Tanszék gyűjteménye Kőnig Figyes vezetésével lesz látogatható, este 9-kor pedig vezetett séta várja a főépületben a közönséget. A nap folyamán három alkalommal lesz látható egy 15 perces helyspecifikus táncperformansz a Kálvária belső terében, de Bánki Ákos Tiltott absztraktok című dokumentumfilmje is szerepel a programban. A Margit körúton található Profil Galéria az idén végzett hallgatók munkáiból mutat be válogatást és hallgatói vásárral is készülnek.

Műcsarnok

Háromnapos programmal készül a Múzeumok éjszakájára az Üveg nemzetközi éve programjaiért felelős Bohus-Lugossy Alapítvány, melynek szervezésében mobil üveghutát állítanak fel június 24-26. között a Műcsarnok melletti promenádon. Június 24-én, az Üvegművészek éjszakáján kortárs üvegművészek társaságában lobbantják be a lángokat az üvegolvasztó kemencében. Másnap, a Múzeumok éjszakáján, majd annak vasárnapi utónapján a Parádsasvári Üvegmanufaktúra családi programokkal várja az érdeklődőket, akik az üvegfújás technikáját is kipróbálhatják. A szervezők többek között kaleidoszkóp-, homokkép- és üveggyöngykészítő workshoppal és tombolával is készülnek, majd éjfélig testközelből lehet végignézni az üvegművészek workshopját, a különleges üvegtárgyak létrejöttét.

További, országos programok a Múzeumok éjszakáján ITT.

Szállások

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!