Ismét zakatol a KISS emeletes motorvonat a 70-es, váci vonalon

Várhatóan szeptemberben a Budapest-Nyugati–Cegléd–Szolnok vonalon is megkezdheti a következő jármű az utasforgalmi próbaüzemet.

Az új emeletes motorvonat az előzetes vizsgálatokat és teszteket követően, a szükséges engedélyek birtokában még márciusban kezdte meg az utasforgalmi próbaüzemet, amit a kialakult járványügyi helyzet miatt meg kellett szakítani. A nagykapacitású jármű most, augusztus 24-én, a váci vonalon állt újra forgalomba. Június közepén kő- és sárlavina árasztotta el egy kilométeres szakaszon a vágányokat a Dömösi átkelésnél, így ezen a szakaszon jelenleg is egyvágányú közlekedés van érvényben, ezért hétfőtől szombatig Budapest és Vác között közlekedik az emeletes vonat, vasárnaponként pedig egyes KISS járatok kirándulóvonatként Nagymarosig járnak. Várhatóan a pályaszakasz helyreállítása novemberben befejeződik, így két vágányon közlekedhetnek majd a vonatok Nagymaros és Zebegény között, és attól kezdve a KISS is Szobig jár majd, minden nap..

Az újraindulás alkalmából 2020. augusztus 24-én, a Nyugati pályaudvaron tartott sajtótájékoztatón Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy a 21. század a gyorsaság és a kényelem kora, az emberek magas színvonalú szolgáltatásokat várnak el a többi között a pénzügy, az üzleti élet, a hivatali ügyintézés és a közlekedés terén is.

Közölte:

az új szerelvények mindenben megfelelnek a 21. század elvárásainak

azok minden korosztály számára kényelmesen, akár babakocsival vagy kerékpár szállítására is használhatóak, és valós alternatívát jelentenek az autós közlekedéssel szemben.

Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója jelezte: a KISS motorvonatok 24 ezer új ülőhely-kapacitás jelentenek majd, ami a meglévő 123 Flirt motorvonattal együtt 48 ezer korszerű ülőhelyet  jelent 2022-re.

Augusztus végéig tart a Nyugati pályaudvar és Városliget elágazás közötti pályaszakasz felújítása. A munkálatok befejezését és a második KISS elkészülését követően szeptember közepétől a ceglédi 100a vonalon is lehet már utazni majd a KISS motorvonatokkal.

Az emeletes KISS motorvonatok beszerzése egyúttal a nemzeti vagyon gyarapodását is jelentik – mondta Juhász Roland, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkára, hangsúlyozva, hogy a gazdasági növekedés egyik alapvető feltétele a fejlett közeledési, azon belül vasúti hálózat működtetése. A következő jármű tesztüzemét a Budapest-Cegléd-Szolnok vonalon indítják el szeptemberben – mondta az államtitkár. Juhász Roland célként jelölte meg, hogy 2022 végére a fővárosi agglomerációban kizárólag ilyen modern, minden igényt kielégítő motorvonatok közlekedjenek.

Tóth Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy a MÁV utasainak több mint fele a budapesti elővárosok vonalán használja a vasutat, ezért az elővárosi infrastruktúrát is jelentősen fejlesztik. Mint mondta, megújult az esztergomi és a székesfehérvári vonal, jelenleg újítják fel a pusztaszabolcsi és a hatvani vonalat és elkezdődött a déli összekötő híd fejlesztése is.

Hozzátette: 40 KISS-motorvonatot fog beszerezni a MÁV, közülük 19-et a jelenlegi uniós ciklus forrásaiból, a további 21-et pedig központi költségvetési forrásból “annak reményében”, hogy majd a következő ciklusban ezt is uniós forrásból tudják finanszírozni. A 40 vonat beszerzése után a budapesti elővárosban kizárólag korszerű motorvonatok közlekednek – mondta a helyettes államtitkár.

Rétvári Bence, Vác és térsége országgyűlési képviselője felidézte, hogy a Budapest-Vác volt az első magyarországi vonatútvonal, és jelenleg is az egyik leginkább kihasznált vonal, amelyen naponta hatezer ember közlekedik.  Az új szerelvények az ingázók és a turisták számára is sokkal jobb lehetőségeket kínálnak. Nemcsak a vonatok újulnak meg, hanem tavaly az M2-es autópálya is kétszer kétsávossá bővült – tette hozzá.

Az emeletes vonat eheti menetrendje a vasúttársaság honlapján is elérhető: https://www.mavcsoport.hu/kiss, további menetrendről az Elvirán és a MÁV appban is tájékozódhatnak utasaink.

Augusztus 24-én az emeletes motorvonat először a Budapest-Nyugati–Vác–Szob vasútvonalon indul újra.

fotó © Máthé Zoltán | Máté Zoltán

Szállások

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!